Hlavní obsah

Ministr zdravotnictví: za poplatky ročně ne více než pět tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poplatky za návštěvu lékaře, recept či pobyt v nemocnici by dohromady s doplatky za léky nejspíš neměly ročně překročit 5 000 korun. Řekl to v diskusním pořadu televize Prima ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Podle něj se nyní strop, přes který by se roční spoluúčast pacientů neměla přehoupnout, přesně propočítává. Ministr již dříve řekl, že za doplatky na léky by lidé neměli vydat víc než 3 000 korun ročně.

Článek

Zavedení poplatků 20 korun za recept a po padesátikoruně za návštěvu lékaře, den pobytu v nemocnici a ošetření na pohotovosti plánuje ministr od ledna 2008. Platit by je měli i důchodci a děti. Seniorům by náklady srovnal sociální systém. Součástí reformy je i převedení zdravotních pojišťoven na akciové společnosti.

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath v sobotu řekl, že sociální demokraté poplatky pro děti a seniory nepodpoří. O zavedení poplatků jsou ochotni jednat jen tehdy, pokud bude existovat síť neziskových nemocnic a pojišťovny se nezmění na akciové společnosti. Podle Ratha by tak mohla být péče pro některé nedostupná.

Podle Julínka je to ale strašení pacientů. "Jde o to, aby se poplatky nekumulovaly. To je to, čeho se občané obávají. Můžu garantovat, že proti tomu bude několik opatření, aby k tomu nedošlo," uvedl Julínek. Například pacienti s chronickou chorobou, kteří si léky vyzvedávají pravidelně, by mohli recept použít opakovaně. Pokaždé by za něj tedy neplatili. Lidé by nemuseli také platit za návštěvu u lékaře, pokud by k němu šli s doporučením k vyšetření.

Zbytečně plýtváme

Ministr je přesvědčen o tom, že díky poplatkům ubude zbytečných vyšetření a plýtvání. Uvedl, že lékaře navštěvují lidé v ČR průměrně třináctkrát za rok. V sousedním Německu je to sedmkrát a v Portugalsku čtyřikrát. Ministr dodal, že v roce 2005 bylo na deset miliónů obyvatel Česka vydáno 93,5 miliónu receptů na léky.

Na poplatcích by se podle Julínka mohlo ročně vybrat až sedm miliard korun a další miliardy by se uspořily za zbytečnou péči. Ušetřené a vybrané peníze by putovaly do nákladné léčby, dodal ministr. Věří, že poplatky také posílí roli pacienta, který za své peníze bude žádat kvalitnější péči.

Změny ve zdravotnictví by mělo přinést 12 zákonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám