Hlavní obsah

Ministr zdravotnictví chce v zákoně definovat hospice ještě před volbami

Novinky, bja
Praha

Český právní řád by se měl dočkat definice hospiců a takzvané paliativní péče, a to v novele zákona o zdravotních službách. Ta by měla vzniknout za půl roku. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) doufá, že zákon projde legislativním procesem do konce volebního období. Sdělil to v pátek po jednání se zástupci hospicové a paliativní péče.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD)

Článek

Kromě toho by se v roce 2018 mohli zprostředkovatelé paliativní péče dočkat větší finanční podpory. Ludvík vysvětlil, že by to mohlo motivovat organizace, aby zakládaly nové mobilní hospice.

V současnosti v Česku ročně umírá v nemocnicích 70 tisíc lidí. Ministr zdravotnictví upřesnil, že v ideálním případě by polovina z nich strávila poslední dny v hospicích nebo doma s pomocí pracovníků mobilních hospiců. Nově by se důstojného konce mohly dočkat i smrtelně nemocné děti.

„Dětská hospicová péče by měla být řešena u dvou největších onkologických center, tedy v Praze a v Brně,“ uvedl Ludvík.

Do budoucna i zvláštní zákon

Ministerstvo zdravotnictví plánuje i samostatný zákon o paliativní péči, ale ten by se podle ministra nestihl připravit do konce volebního období. Resort kvůli tomu připravuje pracovní skupinu, která se zákonu bude věnovat.

Právě kvůli hospicové péči se Ludvík ve čtvrtek setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Ten v minulosti vyjádřil pro vznik samostatného zákona o péči pro umírající. Navrhl například, aby hospice zřizovaly církve, které by k tomu mohly využít majetek z restitucí.

S tím souhlasí i Ludvík, který dodal, že bude mít schůzku s kardinálem Dominikem Dukou, kde dané téma proberou. Podle něj je péče o umírající posláním církve.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám