Hlavní obsah

Ministr tvrdí, že lékárníci si najali firmu proti státu

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath v pondělí ostře napadl Českou lékárnickou komoru a obvinil ji, že si najala mediální agenturu proti státu.

Článek

"To nás šokuje. Lékárníci si najali proti občanům země specializovanou firmu, která má za úkol zpracovat veřejné mínění tak, aby bylo nakloněno zdražování léků," prohlásil Rath. Ministerstvo zadalo nezávislé právní firmě analýzu tohoto kroku, protože se domnívá, že "Lékárenská komora nejspíše nabádá majitele lékáren a zaměstnance lékáren, aby se dopustili záměrného zkrácení daně a neoprávněného snížení platby sociálního a zdravotního pojištění".

Rath soudí, že lékárníci mají přispívat na financování této firmy podivnými kroky ze svého platu a nevidí v tom čistý způsob. Dokonce se domnívá, že by mohlo jít o trestný čin.

Prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba to ale jednoznačně odmítá. "Jestli má pan ministr pocit, že jde o trestný čin, ať podá trestní oznámení. Já si ale myslím, že pravdu nemá," prohlásil Chudoba.

Lékárníci a dětští lékaři podporují kampaň ODS

Rath včera novinářům také rozdal dokumenty o tom, že prezident lékárníků Chudoba spolu s předsedou Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost se zapojili do kampaně poslanců za ODS Milana Cabrnocha a Miroslava Ouzkého, kde vedle propagace ODS je podle Ratha propagován i projekt internetových zdravotních knížek IZIP.

"Tento fakt nás utvrzuje v názoru, že minimálně za částí avizovaných protestů stojí ODS," prohlásil Rath.

Ministr projekt IZIP už dlouhou dobu kritizuje, protože je financován Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, tedy z veřejných peněz, a na jeho realizaci má v letošním roce být z prostředků VZP vydáno 180 miliónů korun. Rath usiluje o to, aby tyto peníze byly využity jinak a firma IZIP ji na svou činnost nedostala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám