Hlavní obsah

Ministr stáhl návrh reformy vysokých škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr školství Petr Fiala se ve čtvrtek rozhodl stáhnout návrh kontroverzní reformy vysokých škol. Reformní změny také už nemá stanovit nový vysokšolský zákon, ale zavede je novela nynějšího vysokoškolského zákona. Uzákoněno nebude ani školné. Fiala to oznámil novinářům po jednání s rektory.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Fiala

Článek

"Školné jako takové nebo jeho zavedení není v programu této vlády," řekl ministr. Dodal, že však uvažuje o zavedení takzvaného zápisného. To by mohlo být zavedeno v rámci reformy takzvané poplatkové agendy.

Návrhy, které by se měly dostat do novely, chce ministr ještě projednat se zástupci vysokých škol, stejně jako návrh zákona o finanční pomoci studentů. "Nebude vázán na školné a jeho cílem bude výlučně zajištění možnosti půjček na životní náklady v době vysokoškolského studia," sdělilo ministerstvo.

Kdy by mohly změny začít platit, Fiala nechtěl odhadovat. Reforma se připravuje řadu let, akademici ji pokaždé ostře odmítli.

Ministr se s rektory vysokých škol dohodl také na tom, že jim ministerstvo v příštím akademickém roce zaplatí o pět procent studentů méně než v tomto roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám