Hlavní obsah

Ministr spravedlnosti představil nový trestní zákoník

PRAHA

Ministerstvo spravedlnosti představilo v pátek návrh nového trestního zákoníku po zapracování meziresortních připomínek a připomínek veřejnosti. Norma zavádí u některých zvlášť závažných trestných činů přísnější tresty a snížuje trestní odpovědnost z 15 na 14 let.

Článek

Podle Pospíšila by návrh mohla ještě letos projednat vláda a příští rok by o něm rozhodoval parlament.

Nový zákon je celkově zaměřen na větší ochranu člověka. Například zvyšuje trest za těžké ublížení na zdraví z osmi na 12 let. Zpřísňuje také podmínky, za kterých může být odsouzený podmíněně propuštěn z vězení. Žadatel bude muset doložit, že do vězení nastoupil dobrovolně a uhradil škodu, kterou svým zločinem způsobil.

Na zákoně spolupracovala i veřejnost

Ministerstvo při práci na nové normě v řadě případů přihlédlo k připomínkám veřejnosti. Celkově dostalo 330 připomínek a 27 z nich se objevilo v zákoně. Na žádost obcí se tak například upraví podmínky, za nichž bude soud ukládat trest obecně prospěšných prácí. Starostové si totiž stěžovali, že je tento alternativní trest ukládán příliš často a řada odsouzených je stejně nevykonává.

Předloha také posiluje postavení státního zástupce. Nebude už předávat soudu každý skutek, který je popsán v zákoně, ale bude hodnotit míru jeho škodlivosti.

Zákon neobsahuje nový trestný čin eutanazii, o kterém se vedla široká diskuse.

Současný zákon pochází z 60. let byl mnohokrát novelizován. Nový zákoník Sněmovna projednávala již loni, ale návrh ztroskotal na vypuštění paragrafu o zneužívání informací v obchodním styku, tedy takzvaném tunelování.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD hrozí zablokováním trestního zákoníku

Sociální demokraté požádali ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) o záruky, že ještě do voleb vrátí do trestního zákoníku chybějící paragraf postihující...

Poslanci smetli ze stolu nový trestní zákoník

Nový trestní zákoník, který před nedávnem vetoval Senát, poslanci v úterý smetli ze stolu kvůli vypadnutí paragrafu o tunelování. Zákoník např. zvyšoval tresty...

Výběr článků

Načítám