Hlavní obsah

Ministr Němec už pracuje na odvolání Benešové

PRAHA

Ministr spravedlnosti Pavel Němec začal připravovat podklady pro odvolání nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové. Uvedl to po své páteční schůzce s premiérem Jiřím Paroubkem. Ministerský předseda se ale nejdříve chce sejít s Benešovou, pak se teprve rozhodne, na čí stranu se postaví.

Článek

"Dohodli jsme se, že připravím návrh, přičemž o zařazení na program jednání vlády se ještě dohodneme," řekl Právu Němec.

Premiér se zatím jednoznačně nejvyjádřil pro nebo proti odvolání. "Nemám v tuto chvíli definitivní stanovisko," řekl novinářům Paroubek.

Spor vznikl poté, co Benešová v rozhovoru s redaktorem TV Nova řekla, že slyšela, že redaktor vzal úplatek od ministerstva spravedlnosti. Resort to popřel. Za svého zaměstnance se postavila i televize.

Paroubek řekl, že nejvyšší státní zástupkyně by se měla vyjadřovat právně pregnatně, avšak na druhé straně chápe situaci, v níž se ocitla, když telefonicky hovořila s reportérem TV Nova.

Benešová byla při rozhovoru na slavnostním obědě v souvislosti s promocí potomka a netušila, že rozhovor se nahrává. Na začátku rozhovoru také tvrdila, že by bylo lépe zavolat jindy. "To vše je třeba zohlednit a stejně tak o tom zřejmě bude uvažovat většina členů vlády," uvedl Paroubek. O odvolání nejvyšší státní zástupkyně rozhoduje vláda, ministr spravedlnosti to může jen navrhnout.

Reklama

Související články

Pod Benešovou se otřásá křeslo

Křeslo nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové se otřásá v základech. Pomyslný hřebíček ve své kariéře si podle všeho zatloukla svými nejnovějšími kritickými...

Výběr článků

Načítám