Hlavní obsah

Ministr kultury zamítl odvolání investora kvůli maršmelounu

– Praha

Ministr kultury zamítl odvolání investora, takzvaný rozklad, podaný kvůli bytovému domu v Praze 1 zvanému maršmeloun. Nové stanovisko k projektu bude muset vydat pražský magistrát, informovala mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Původní vizualizace novostavby bytového domu U Milosrdných, která má zasáhnout do areálu Anežského kláštera.

Článek

Projekt bytového domu v ulici U Milosrdných vzniká mnoho let, několikrát se změnil. Poslední návrh s okny do tvaru obličejů úředníci povolili, ministerstva kultury i místního rozvoje jejich rozhodnutí zrušila.

"Ministrovo rozhodnutí fakticky znamená, že věc se vrací magistrátu k dalšímu řízení, který bude muset vydat nové závazné stanovisko," uvedla Cigánková.

V novém stanovisku se bude muset magistrát vypořádat s výtkami, které měla k jeho stanovisku památková inspekce ministerstva, jež původní verdikt povolující stavbu zrušila. Prakticky se ale rozhodnutím ministerstva nic nemění, potvrdil jeho rozhodnutí památkové inspekce.

Foto: Fránek Architects

Vizualizace objektu

Památková inspekce loni v listopadu zrušila závazná stanoviska pražských památkářů z let 2012 a 2014. Zrušení jejich stanoviska znamená, že se bude muset znovu konat stavební řízení. Pokud bude investor dál o stavbu usilovat, musí být projekt znovu posuzován i magistrátními památkáři, kteří musejí vydat nové stanovisko. Povolení památkářů je při plánování stavby v památkové rezervaci nutným podkladem.

Inspekci mimo jiné zajímá, proč se magistrát odklonil od projektu se sedlovou střechou a tradičním vzhledem, který původně žádal. Investor stavby, firma Praga Progetti e Investimenti, kvůli rozhodnutí inspekce podala na ministerstvo kultury také žalobu k soudu.

Projekt vyvolal silné emoce

Projekt, kterému lidé kvůli údajně navrhované barvě fasády přezdívají maršmeloun, vyvolává v Praze silné emoce. Autor návrhu odmítá výtky odpůrců, prý nikdy nepočítal s fasádou v růžové barvě, která dala projektu přezdívku po růžovobílé cukrovince.

V centru města se v minulosti na protest proti stavbě sešly stovky lidí. Kritikům vadí to, že některá povolení byla před mnoha lety vydána pro dům, který měl vypadat jinak.

Dům navrhl architekt Zdeněk Fránek, projekt se několikrát měnil. Původní podobu projektu z roku 2008, která počítala s prosklenou fasádou, odmítlo na základě názoru Národního památkového ústavu (NPÚ) ministerstvo kultury a zrušilo v roce 2010 povolení pražských památkářů. Nový projekt s okny do tvaru obličejů ale NPÚ i magistrátní památkáři schválili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám