Hlavní obsah

Ministr kultury Vítězslav Jandák považuje Senát za přepych

ČESKÁ REPUBLIKA

Nejpopulárnější tuzemský politik, ministr kultury Vítězslav Jandák (za ČSSD), v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi uvedl, že mu vadí novela zákona o církvích, s níž nesouhlasí ani katolíci. Nepovažuje ji za potřebnou. Vyjádřil se též pro přímou volbu prezidenta a v souvislosti s tím nadhodil i otázku potřebnosti Senátu.

Článek

"Přímá volba prezidenta je nutná, je potřeba, aby přímá demokracie pronikla do tohoto prostoru," uvedl Jandák a vysvětlil i proč: "Nejde o pravomoci, jde o to, aby prezident byl prezidentem všech Čechů a Moraváků." Dodal,  že to podle něj lidé chtějí, ale "v podvědomí poslanců je určitý kalkul, že by to pak nemusel vyhrát ten jejich" kandidát.

Ministr Jandák uvedl, že jeho pohled se může lišit od poslanců, což si uvědomuje, protože přišel do politiky nedávno a zachovává si pohled zvenčí: "Když jsem přišel do Poslanecké sněmovny zvenku, tak mám pocit, že někteří lidé, kteří dostali mandát, malinko ztratili kontakt s realitou."

I druhý host, předseda KSČM Vojtěch Filip, obhajoval přímou volbu prezidenta: "KSČM nikdy nebyla proti přímé volbě, chtěla ji už v roce 1990, ale Občanskému fóru se to nelíbilo, protože by byl zvolen Ladislav Adamec a ne Václav Havel. Chceme ale přímou volbu prezidenta spojit se zákonem o referendu."

Podle Jandáka je Senát přepychem

Filip byl v souvislosti se zavedením přímé volby prezidenta pro omezení pravomocí Senátu. Na to Jandák reagoval slovy: "Já jsem pro zákon o referendu. A zapomněli jsme na jednu možnost - má mít takhle malá zem Sněmovnu a Senát? Pro tuto zemi je to velký přepych."

Novela zákona o církvích není nutná

Ministr kultury se taky vyjádřil proti schválené novele zákona o církvích, která nutí církve, aby se zřizované školy a charity musely registrovat: "Já tu novelu odmítám. Nepovažuji ji za potřebnou." V tom se jeho názor lišil od Filipova, jemuž se zdálo, že novela církve neomezuje, jen je přestala zvýhodňovat.

Jandák řekl, že má k dispozici vyjádření právních expertů. Polovina z nich prý soudí, že novela církve omezuje, druhá polovina je opačného názoru. Problém kontroverzní novely je podle ministra typickým příkladem toho, kam až se dá dojít, když se ve společnosti nevede dialog.

Jandák připomněl, že už zahájil s 23 registrovanými církvemi dialog, který bude pokračovat každé pondělí. O postavení církví chce diskutovat také s historiky, politology a jinými odborníky. Výsledkem dialogu má být legislativní zařazení církví do společnosti.

Novela prošla parlamentem díky hlasům ČSSD a KSČM a podepsal ji prezident. Církve zpochybnily pasáž o evidenci charit, diakonií a vzdělávacích zařízení. Lidovci podali ze stejných důvodů ústavní stížnost.

Jandák kastelány neodvolá

Jandák také popřel, že by se chystal odvolat všechny kastelány: "Nikdy jsme neřekli, že teď odvoláme plošně všechny kastelány. Budeme kontrolovat práci jednotlivých kastelánů a když zjistíme, že někde nehospodařil dobře, tak budou odvolání."

Rozčílila ho ale vědecká rada resortu, která své námitky vyjádřila veřejně a nekonzultovala je napřed s ním. "Odvolám vědeckou radu, pokud jednají takto."

Anketa

Považujete Senát za potřebný?
Ano
17,8 %
Jen výjimečně
3,6 %
Vůbec ne
78,6 %
Celkem hlasovalo 6955 čtenářů.

Reklama

Související články

Šéfem památkářů se stal Tomáš Hájek

Bývalý poradce ministerstva životního prostředí Tomáš Hájek (ČSSD) se stal rozhodnutím ministra kultury Vítězslava Jandáka ředitelem Národního památkového...

STEM: nejpopulárnější je stále Jandák

Ministr kultury Vítězslav Jandák zůstává nejpopulárnějším politikem. Jeho popularita v lednu podle výzkumu agentury STEM stoupla na 70 procent z 64 procent...

Jandák uvažuje o památkářské policii

Zvýšením pokut a zřízením represivního orgánu památkářů chce zabránit ministr kultury Vítězslav Jandák nepovoleným stavbám v památkových zónách, proti nimž...

Výběr článků

Načítám