Hlavní obsah

Ministr Kühnl se při bilancování pustil do armády

– PRAHA

Ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) pranýřoval nedostatky české armády. Muž, jenž stojí v čele resortu od vzniku Grossova kabinetu v srpnu 2004, se pustil do kritiky lidí z vlastních řad. Kühnlovi vadí nedostatky ve financování armády i její personální politika.

Článek

"Rád bych, abychom překonali přístup, kdy se často dlouho zabýváme systémem plánování, místo abychom plánovali," řekl Kühnl. V současnosti se na ministerstvu podle něj koná personální audit, na jehož základě ještě letos nebo příští rok vznikne nový organizační řád. Ukáže, který odbor pracuje efektivně a který je třeba zrušit.

Za nevýhodné pro armádu Kühnl považuje převádění peněz, jež vojáci proti původním předpokladům nestačili utratit, z předešlých rozpočtů do dalších let. Ministr se obává, že Sněmovna by mohla příště rozpočet ministerstva o tyto peníze zkrátit. 

Armáda by měla zvolit pružnější postoj, tvrdil Kühnl

Ministr při pondělním bilancování o stavu českého vojska vyzval vedení armády i ministerstva, aby k reformě vojska a plánům na nadcházející léta přistupovala pružněji a méně dogmaticky. Armáda by podle něj měla na konci letošního roku, kdy její část dosáhne připravenosti plnit úkoly v rámci NATO, být více schopná dostát svým závazkům. 

Za hlavní úkoly armády Kühnl považuje: obranu země, účast na mezinárodních operacích, do kterých je připravena vyslat až osm procent svých vojáků, a pomoc při humanitárních krizích v Česku. "Nemůžeme se vzdát ani jednoho z těchto pilířů," tvrdil nezvykle kritický šéf ministerstva obrany.

Kühnl zřejmě po volbách do ministerského křesla neusedne, neboť jeho strana se potácí na dně stranických preferencí a není pravděpodobné, že by obhájila pozice ve Sněmovně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám