Hlavní obsah

Ministr Julínek zrušil Rathův žebříček nemocnic

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) zrušil tzv. žebříček nemocnic. V minulosti v něm opakovaně zvítězila pražská Nemocnice Na Homolce. Podle Julínka je neobjektivní a nesourodý. Julínkův předchůdce David Rath (ČSSD), který žebříček zavedl, to považuje za špatnou zprávu pro pacienty.

Článek

"Odmítám vydávat ligové tabulky nemocnic. Takto se k hodnocení kvality péče nepřistupuje," řekl v pátek Právu ministr Julínek. Dodal, že v dohledné době žádný žebříček nebude, protože to nepovažuje za nutné.

Exministr zdravotnictví, který takový žebříček zavedl, má ale opačný názor: "Julínkovo rozhodnutí žebříček nemocnic zrušit je špatná zpráva pro pacienta," řekl Rath. Dodal, že vedl ke zvýšení kvality péče o pacienty i k odstranění chyb v nemocnicích, které ministerstvo u svých přímo řízených organizací zařazených do žebříčku zjistilo. "Takový to žebříček se běžně dělá v západní Evropě. Julínkovo rozhodnutí je amatérské," řekl Rath.

Akreditace jen mezinárodní

Ministr Julínek také zrušil další Rathovo rozhodnutí, podle kterého už nemocnice nesměly o akreditaci žádat mezinárodní organizace k tomu určené, ale měla být vytvořena tzv. národní akreditace, kterou by udělovalo ministerstvo zdravotnictví.

"Myslím si, že akreditaci nemocnic musí posuzovat nezávislý orgán, a ne ministerstvo," řekl Julínek.

Rath mu ale opět oponuje. "Zatímco zahraničním subjektům nemocnice za akreditaci budou platit milióny korun, národní akreditace udělovaná ministerstvem měla být zdarma," řekl ministr.

Ministr Julínek soudí, že ty nemocnice, které již akreditaci mají a nebo které ji dostanou, jsou nemocnice bezpečné a pacientovi zaručují vysokou kvalitu péče.

Bezděkova komise ve zdravotnictví

Tak jako pro důchodovou reformu v minulých letech byla vytvořena tzv. Bezděkova komise složená z odborníků napříč politickým spektrem, Julínek chce podobnou komisi vybudovat pro zdravotnictví.

"V příštím týdnu chci oslovit předsedy politických stran, zda s takovou komisí budou souhlasit," řekl Julínek s tím, že tato komise by i vyčlenila péči hrazenou ze zdravotního pojištěnou a nehrazenou. Podklady by zpracovali nezávislí odborníci a vše by pak posoudili politici. Výsledkem by měl být politický konsensus o tom, kam a jak má české zdravotnictví postupovat.

Sociální lůžka v nemocnicích

Ministr Julínek chce rovněž zřídit tzv. sociální lůžka v nemocnicích a naopak zdravotní lůžka v sociálních ústavech. Tato lůžka by pak měla být hrazena z peněz jednotlivých příslušných resortů. Často se totiž stává, že v nemocnici zůstává pacient ležet, nepotřebuje zdravotní péči ale jen sociální. Zdravotní pojišťovny takový pobyt odmítají hradit. Nyní by se měl hradit z kapitoly ministerstva práce a sociálních věcí. S tím souhlasí i pacientská rada, s níž se v pátek Julínek sešel.

Reklama

Související články

Julínek představil své náměstky

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek představil novinářům své náměstky. Jedním z nich je Pavel Hroboň, jenž má na starosti reformu systému....

Výběr článků

Načítám