Hlavní obsah

Ministr Fiala si pozval šéfa maturit na kobereček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Petr Fiala si pozval na pátek k sobě na úřad Pavla Zeleného, šéfa Cermatu, který organizuje státní maturity. Zelený mu má vysvětlit problémy, které se letos kupí kolem písemných prací.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Fiala

Článek

„Pozval si na zítřek pana Zeleného k podání vysvětlení. Až mu podá vysvětlení, bude zvažovat, co dál,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva Kateřina Savičová.

Ministr tak zřejmě reaguje na minimálně dvě výzvy v otevřených dopisech ředitelů škol, aby se situací zabýval. Podle ředitelů totiž nebyly objektivně známkovány slohové práce.

Nelíbí se jim, že premianti dostávají špatné známky ze slohových prací, a že nemají k dispozici žádné zdůvodnění k bodovému hodnocení, a tudíž nelze podávat hodnocení. Navíc podle dalších ohlasů byli hodnotitelé nuceni Cermatem zpětně opravovat písemky tak, aby bylo uděleno více pětek.

Loni hodnotili slohové práce učitelé jednotlivých škol, letos Cermat začal slohové práce hodnotit sám. Proškolení hodnotitelé dostávají slohovky z jednotlivých škol a podle předem daných kritérií jim přidělují body. Body udělují například podle úrovně slovní zásoby anebo podle toho, jak se žák držel tématu. Například za výrazné odklonění od tématu práce dostane žák nula bodů.

Cermat tak chtěl dospět k objektivnějšímu známkování slohovek, protože statistiky loňských maturit naznačily, že učitelé studentům, kteří skončili jen těsně pod hranicí dostatečnosti, dodávali body, aby je vytáhli na čtyřku.

Zelený se výtkám k hodnocení maturitních prací brání. „Je to práce zhruba tisíce kantorů, těch nejzkušenějších,“ hájil hodnotitele v České televizi a upozornil, že za nimi stojí. „Tím neříkám, že nemůže dojít k chybě,“ připustil. Nespokojeným studentům doporučil, aby využili možnosti zažádat si o přezkoumání výsledku.

Několik škol si kvůli podvodům u maturity zopakuje písemky

Dalším nešvarem je zjištění, že se na několika školách u maturitních písemných prací podvádělo. Dílčí zkouška se proto bude na takových školách opakovat. „V několika jednotkách případů došlo k prokazatelně nekorektnímu průběhu dílčí zkoušky písemné práce. Platná legislativa nařizuje v takovém případě opravné opatření v podobě opakování zkoušky. Na termínu se dohodli ředitel Cermatu s ředitelem příslušné školy,“ sdělil Právu mluvčí Cermatu Petr Habáň.

„Cermat nemá oprávnění podávat jakékoli informace o škole, kde k tomuto druhu organizačního incidentu došlo,“ dodal Habáň.

Podle ČTK se na podvádění přišlo tak, že se některým hodnotitelům sešly pod rukama identické práce. Loni známkovali písemné práce učitelé jednotlivých škol, letos si na to Cermat najal a vyškolil vlastní hodnotitele. Ti dostávají písemky z celých škol, a tak si zřejmě příliš podobných prací všimli.

Agentura uvedla, že jednou ze škol, které si písemky zopakují, je Střední odborná škola a střední odborné učiliště Neklanova v Roudnici nad Labem. „Já vám nebudu podávat informaci ani takovou ani takovou, já si myslím, že není důvod nějakou informaci podávat,“ reagovala ředitelka školy Helena Všetečková.

Problémy měl už Cermat s těžší verzí testu z matematiky. Po vlně protestů se Zelený musel omlouvat, že test byl přespříliš těžký, nakonec Cermat známkování zmírnil. Přesto se ale i nejtalentovanější studenti museli spokojit třeba s trojkou, která některým zamezila vstup na zahraniční školu. Odborníci tvrdí, že Cermat jednal nesystematicky, a zmírňovací postup vymyslel narychlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám