Hlavní obsah

Ministr Dienstbier byl ve Sněmovně terčem posměchu

Novinky, jas, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pravicová opozice si ve středu ve Sněmovně utahovala z ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) poté, co poslanci vrátili zpět do druhého čtení novelu zákona o veřejném ochránci práv, kterou předkládal Dienstbierův úřad. Sporná norma měla ombudsmanovi mimo jiné umožnit podávat k Ústavnímu soudu návrhy na zrušení zákonů nebo jejich částí. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ministrovi poděkoval, že neškodí občanům.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Článek

„Pane ministře Dienstbiere, jste asi jediný ministr, kterému Sněmovnou neprošel žádný zákon. Ale chci vás utěšit. Jste jediný z vašich vládních kolegů, který může říct, že jeho předloha nepoškodila občana ČR,” prohlásil Kalousek.

„Ze tří mi dva prošly,” kontroval Dienstbier.

Následně se k humorné vsuvce přidal i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který prohlásil, že ministrovo tempo je „0,8 zákona ročně”.

„Abychom byli spravedliví, tak jste jenom mírně poškodil občany ČR. To jsou dva zákony za dva a půl roku. Já bych všem doporučil, abychom tempo panu ministrovi nekazili," uvedl. Dienstbier však Stanjuru nepotěšil, neboť podle svých slov bude další zákony předkládat.

Nedodržujete koaliční smlouvu, vyčetl Dienstbier ANO

Poslanci nejprve v rámci hlasování o pozměňovacích návrzích rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv odmítli. Někteří si pak před závěrečným hlasováním stěžovali na nepřehlednou proceduru, což Dienstbiera rozhořčilo.

Hnutí ANO, většina jehož poslanců podpořila vypuštění možnosti, aby se veřejný ochránce mohl obracet s podněty na Ústavní soud, vyčetl, že se nedokáže orientovat v tom, o čem hlasuje. Uvedl rovněž, že ze strany koaličního partnera postrádá vůli dodržovat koaliční smlouvu.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier

Další roztržce zabránil Stanjura, který navrhl vrátit normu do druhého čtení, což Sněmovna podpořila.

Reklama

Výběr článků

Načítám