Hlavní obsah

Ministr chce zarazit prodej alkoholu na benzínových pumpách

Právo, Oldřich Danda
Praha

Češi by se měli připravit na to, že alkoholické nápoje budou nejen dražší, ale že nepůjdou koupit všude, například na benzínkách. Na Úřadu vlády v Odboru protidrogové politiky vzniká dlouhodobá strategie.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) připravovaná strategie počítá s více nástroji. Jde hlavně o zvýšení spotřební daně na alkohol i tabák nebo zpřísnění reklamy na alkohol.

„Dalším z takových opatření je omezení prodeje alkoholu z hlediska místní dostupnosti. Např. prodej alkoholu u benzínových pump není nic, co bychom chtěli,“ řekl v úterý Právu Vojtěch po konferenci týkající se konzumaci alkoholu a tabáku v ČR.

Pití a kouření Čechům jde

Češi patří k největším pijanům a kuřákům v Evropě. Spotřeba čistého lihu na osobu v roce 2017 stoupla na 14,4 litrů za rok – v průměru každý obyvatel Česka vypije jeden litr 50procentní pálenky měsíčně.

Na vysokou spotřebu alkoholu v ČR upozorňuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle vedoucího kanceláře WHO v Česku Srdana Matiće udělali Češi přijetím protikuřáckého zákona velký pokrok v omezování kouření, ale měli by něco udělat v boji proti vysoké spotřebě alkoholu.

Patnáct litrů je moc

„Patnáct litrů čistého lihu na osobu, to je o polovinu víc než evropský průměr,“ uvedl Matić. V Česku je na tabáku závislých 1,5 milionů lidí a 600 tisíc denně pije alkohol. „To je stejné, jako by byla Praha plná těžkých kuřáků a Brno plné problematických pijáků,“ uvedl Matić.

Podle Vojtěcha chtějí reklamu na alkohol omezit podobně, jako se to udělalo u cigaret. „V televizi reklamy na tabákové výrobky nemohou být, tak se ptám, proč je možné v televizi propagovat alkohol, když dopady na zdraví jsou stejné,“ řekl Vojtěch.

Podle národní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové budou na vládě chtít, aby se zvýšila spotřební daň na alkohol i na tabák.

Vojtěch přislíbil, že to ve vládě bude prosazovat. Upozornil ale na to, že diskuse bude složitější, protože vláda v programovém prohlášení slibovala snížení daně z přidané hodnoty na točené pivo jako kompenzaci hospodským za zavedení EET. „Obecně ale budu prosazovat, aby se spotřební daň minimálně na tvrdý alkohol zvyšovala,“ dodal.

Anketa

Souhlasíte s omezením prodeje alkoholu na benzínových pumpách?
Ano
26,2 %
Ne
73,8 %
Celkem hlasovalo 2587 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám