Hlavní obsah

Ministr Blažek čelí trestnímu oznámení kvůli angažmá v kauze Diag Human

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) čelí kvůli svému někdejšímu angažmá v kauze Diag Human trestnímu oznámení. Blažek ve sporu s touto společností zastupoval stát a Obecně prospěšná společnost Acta non verba má za to, že se dopustil hned několika trestných činů včetně podvodu. V úterý to oznámili ředitel Acta non verba Vojtěch Razima a publicista Jan Urban. Blažek obvinění odmítl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

Blažek v minulosti zastupoval stát ve sporu s Diag Human. Bylo to těsně před schválením zákona o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který v takovýchto případech zakazuje zastoupení státu advokátem. Tehdejší ministr zdravotnictví Bohumil Fišer přizval podle Acta non verba Blažka na doporučení advokáta Zdeňka Koudelky, aby zajistil v případu nový znalecký posudek.

Urban na svém blogu uvedl, že současný ministr spravedlnosti zadal posudek firmě, která spolupracovala s ním a jeho manželkou. Zároveň poslal dopis rozhodcům v kauze Diag Human, aby nepoužívali již dříve vypracovaný posudek Radomila Kochánka a Josefa Luňáka. Uvedl, že si ho ministerstvo zdravotnictví nikdy neobjednalo. Na tomto posudku se přitom podle Acta non verba shodly obě strany sporu.

"Pavel Blažek vědomě lhal o podstatných záležitostech sporu s Diag Human, a to s cílem, aby obohatil sebe a svého kamaráda z dvojdomku. Nový znalecký posudek totiž stál třicetkrát více než ten původní - a o to šlo," prohlásil Razima. Urban na blogu doplnil, že cena za "zcela zpackaný, neudržitelný a posléze právem odmítnutý posudek" činila 5,25 miliónu korun. Publicista pak Blažka viní z dalších trestných činů. Podle něj například spolu s Koudelkou pravděpodobně zneužili pravomoc veřejné osoby.

"K posudku znalců, který Urban napadá, je nutné podotknout, že byl pro Českou republiku nejpříznivější a že byl rozhodčím senátem přijat jako důkaz a na rozdíl od dřívějšího posudku šlo o oficiální důkaz podaný se souhlasem tehdejšího ministra zdravotnictví," reagoval ministr. Dodal, že policisté zatím na základě četných publicistových oznámení nikdy neshledali, že by se někdo dopustil trestného činu.

Policie kauzu šetří již kvůli oznámení na Koudelku

Acta non verba podala v dubnu trestní oznámení na advokáta Koudelku, zhruba před třemi týdny ho pak rozšířila i na ministra spravedlnosti. Protikorupční policie se podle jejího mluvčího Jaroslava Ibeheje případem zabývá, oznámení na Blažka ale zatím neobdržela.

Diag Human si nárokuje mnohamiliardové odškodnění. Rozhodci mu v roce 2008 přiznali náhradu škody přes osm miliard korun. Strany se nyní přou o to, zda bylo toto rozhodnutí pravomocné. Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových arbitráž stále pokračuje, podle Diag Human je skončená. Firma se tak snaží získat vysouzené peníze pomocí návrhů na exekuce českého majetku v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Diag Human stáhl návrh na exekuci majetku v ČR

Společnost Diag Human vzala zpět svou žádost o výkon rozhodčího nálezu v USA. Celé exekuční řízení ve Spojených státech tímto podle ministerstva zdravotnictví...

Výběr článků

Načítám