Hlavní obsah

Ministerstvu chybí miliardy na dávky pro postižené

– PRAHA

O zhruba tři miliardy korun více je potřeba na příspěvky na péči pro postižené či pro seniory na pořízení sociálních služeb. Původně se v rozpočtu počítalo s devíti miliardami, které ale stačit nebudou. Do konce roku bude nutných asi 12 miliard korun. V úterý to Novinkám potvrdil náměstek ministra práce a sociálních věcí Marián Hošek (KDU-ČSL).

Článek

Podle Hoška by ale nemělo dojít k situaci, že by lidem či úřadům, které příspěvky vydávají, peníze chyběly. Ministerstvo je vezme ze sumy určené na jiné dávky, které se naopak čerpají méně, než se předpokládalo.

"Žádné velké problémy by vzniknout neměly, protože podle odhadů čerpání dávek všeho druhu peníze jsou. Jen se musí přesunout," vysvětlil Novinkám Hošek.

Podle něj už ministerstvo práce požádalo ministerstvo financí o přesun části peněz. V současné době potřebuje 800 miliónů.

Lidé dostávají peníze přímo

Systém sociálních služeb se změnil od letošního ledna. Příspěvek na péči dostávají postižení a senioři přímo, sami si za něj mají hradit pobyt v ústavu, pečovatelku či opatrování rodinou. Dříve peníze dostávaly ústavy a rodiny, které do nich nechtěly příbuzné dát, na tom tratily.

"Teď je na lékařích, aby posoudili, jakou úroveň neschopnosti lidé mají. Podle toho se řadí do kategorií. A právě při odhadu peněz pro letošní rok se počítalo, že je více lidí v nižších kategoriích, ale je tomu naopak," vysvětlil náměstek, proč chybí tolik peněz.

Potřební nyní získávají měsíčně od 2000 do 11 000 korun podle své závislosti na pomoci. Ministr práce Petr Nečas (ODS) již dříve řekl, že letošní rozpočet nepočítal s dostatkem peněz na nový systém.

Zpřísní se podmínky pro čerpání peněz

Ministerstvo připravuje opatření, aby se situace v příštím roce neopakovala.

Podle Hoška je v připravovaném reformním balíku zákonů také zpřísnění podmínek pro čerpání peněz na sociální služby. Někteří lidé totiž příspěvek používají jinak než na nákup sociálních služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám