Hlavní obsah

Ministerstvo životního prostředí ztratilo dotace ve výši 5,5 miliardy

Ztráta Operačního programu Životní prostředí za loňský rok bude činit zhruba 5,5 miliardy korun, uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Rezort se bude snažit zachránit další tři miliardy korun. Program je nejhorší v čerpání evropských dotací v Česku.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Článek

Pokud by se naplnil horší scénář, tak by ministerstvo mohlo přijít celkem o devět miliard korun, které vloni nestihlo vyčerpat. Další třináctimiliardová ztráta hrozí letos.

Česko je v čerpání peněz z evropských fondů za období 2007 až 2013 nejhorší v celé Evropské unii. Jen za loňský rok ČR nedočerpala deset miliard korun, v rámci celé EU se přitom nedočerpalo 16 miliard korun. Letos hrozí, že Česko z evropských fondů nevyčerpá až 24 miliard korun. Největší problémy mají resorty životního prostředí a školství.

Brabec chce přesunout část peněz do oblastí, kde je větší šance na úspěšné dokončení projektů. Zároveň budou mít reálný přínos pro zlepšení životního prostředí. "Při jednání s Evropskou komisí se budeme snažit zachránit další zhruba tři miliardy korun, ovšem už teď víme, že ztráta asi 5,5 miliardy korun je bohužel nenávratná," uvedl Brabec.

Jednodušší administrativa

Podle něj za to může bývalá vláda premiéra Petra Nečase (ODS). "Když se například v roce 2011 téměř nevyhlašovaly výzvy, na jejichž základě by žadatelé mohli předkládat projekty k poskytnutí dotace, v dalším období probíhala administrace projektů v řadě případů velmi zdlouhavě," tvrdí Brabec.

Pro zlepšení čerpání evropských peněz provedl podle svých slov po svém nástupu personální změny na ministerstvu i na Státním fondu životního prostředí. Nový management má za úkol zjednodušit administrativu celého procesu podávání žádostí a jejich zpracování a vypsat nové výzvy. Projekty se budou hodnotit  i podle toho, jaká je šance na jejich úspěšnou realizaci do konce roku 2015.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám