Hlavní obsah

Ministerstvo zdravotnictví chybovalo u dotací za 68 miliónů

Praha

Ministerstvo zdravotnictví nesprávně poskytlo dotace ve výši 68,6 miliónu korun určené na opravy regionálních zdravotnických zařízení, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). V obci Bouzov například ministerstvo poslalo dotaci 2,5 miliónu korun na opravu tamního zdravotnického střediska, i když obec ve dvou třetinách této budovy pronajímá byty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Kontroloři prověřovali dotace udělované v letech 2009 až 2012 v rámci programu "Podpora rozvoje a obnovy materiálně-technické základny regionálního zdravotnictví". Ministerstvo celkem spolufinancovalo 51 akcí za 790,4 miliónu korun, přičemž NKÚ zkontroloval 22 akcí za 515,8 miliónu korun. Nedostatky našel u deseti z nich, uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.

V některých případech byl problém s příjemci dotací, kteří na ně neměli mít nárok.

"Ministerstvo porušilo pravidla programu, když jeho prostřednictvím poskytlo dotace přes 24 miliónů korun na opravy pěti zdravotnických zařízení, která nebyla zřízena obcí nebo krajem, ale byla v majetku obcí, měst nebo církve," uvedla Málková.

Kamery a osvětlení nad rámec

Vedle Bouzova narazili kontroloři na problém také v Praze 11, která dostala desetimiliónovou dotaci na zateplení víceúčelové budovy. I když měly být peníze účelově vázány na podporu regionálního zdravotnictví, samotné ministerstvo později souhlasilo s tím, aby radnice část budovy využívala jako školku.

V Jablonci nad Nisou si zase za téměř 1,7 miliónu korun pořídili venkovní kamery ke sledování areálu a venkovní osvětlení, což podle NKÚ nespadá do zabezpečení nejnutnějšího vybavení potřebného k včasné diagnostice a případné následné péči.

Město Hořice pak dvoumiliónovou dotaci na výměnu oken dostalo na budovu, kterou lékaři využívali jen z jedné třetiny. Na místě kontroloři navíc zjistili, že město nechalo vyměnit jen vnější křídla oken, ta vnitřní nechalo jen opravit. "Město tak část peněz použilo neoprávněně," uvedla mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám