Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra: volba primátora Mostu nebyla platná

– MOST
Právo, Šárka Tonarová

Severočeský Most má od pátku jen jednoho primátora, a to dosluhujícího Vladimíra Bártla (ODS). Členové sdružení Mostečané Mostu (SMM) však neakceptují rozhodnutí ministerstva, které označilo jejich volbu Vlastimila Vozky (SMM) novým primátorem za neplatnou. Volby se uskutečnily, i když dosluhující primátor Bártl zasedání zastupitelstva zrušil. K závěru došli úředníci ministerstva vnitra (MV) po prozkoumání dokumentů, které si odvezli po středečním vyvrcholení krize na mostecké magistrátu.

Článek

"Bártl řádně zrušil ustavující zastupitelstvo. Jednání ze 7. listopadu proto není možné považovat za zasedání zastupitelstva. Nemohlo tedy dojít ani k platné volbě primátora, náměstků a členů rady města," píše se v prohlášení, které v pátek vydalo MV.

Úřad má podle resortu dál vykonávat Bártl, a to až do pravomocného rozhodnutí soudu o regulérnosti voleb. Pokud žádná ze stížností nepovede k vyhlášení nových voleb v Mostě,  Bártl musí svolat nové ustavující zastupitelstvo. Na něm pak nově zvolenému primátorovi předá funkci. "Budu postupovat podle doporučení a udělám všechno proto, abych po řádné volbě mohl předat úřad svému nástupci," uvedl Bártl.

Vítězové voleb rozhodnutí vnitra odmítají

Rozhodnutí ministerstva má však háček. Není právně závazné, a tak v podstatě krizi v Mostě neřeší. SMM se totiž rozhodlo, že ho nebude respektovat. Podle nového radního Jiřího Zelenky je ostudné, jak Bártl odmítá respektovat výsledek voleb a MV ho v tom podporuje. 

"Úředníci vnitra to přepískli, když se do toho namontovali. Není vyloučené, že na ně podáme žalobu," řekl Právu Zelenka. Podle něj žádný jiný orgán než nezávislý soud nemá právo říkat řádně zvoleným zastupitelům,  kdy se mají scházet a o čem rozhodovat. Je přesvědčený, že nové vedení města je legitimní a zpochybnit to může jen soud. Právu také řekl, že se připravuje návrh na předběžné opatření, které by mělo zabránit Bártlovi v rozhodnutích.

Obavy z podpisů smluv dosluhujícím primátorem byly hlavním argumentem, jímž se SMM zaštítilo při přebírání moci. [celá zpráva] Podle hejtmana a bývalého mosteckého starosty Jiřího Šulce (ODS) je poprask kolem předání žezla zbytečný, protože omezené kompetence nedovolují Bártlovi žádné závažné kroky.

SMM má v mosteckém zastupitelstvu 18 mandátů. Občanští demokraté se umístili na druhém místě, získali 11 mandátů. Komunisté, kteří obhajovali vítězství z roku 2002, skončili třetí s osmi křesly. ČSSD si zajistila v zastupitelstvu šest míst a SNK Evropští demokraté dvě.

Rivalové si nemohou přijít na jméno

ODS obviňuje SMM z nemorální předvolební kampaně a uplácení voličů. Podle ní se SMM snažila uplácet tisíce voličů formou loterie, což považuje za neetické. Sdružení rozdalo mezi obyvatele města tři nové Škody Fabia, 100 kol a 35 počítačů. Voličům navíc slíbilo například odvoz odpadů zdarma, pokračování privatizace bytového fondu za stejných podmínek jako dříve, MHD pro školáky a seniory bezplatně či desetiprocentní snížení cen tepla.

SMM naopak poukazuje na nekalé praktiky při zadávání veřejných zakázek v době působení ODS na magistrátu i při náboru jejích nových členů. "Je veřejným tajemstvím, že ODS v Mostě výrazně vzrostl počet nových členů, kteří se rekrutují především z řad pracovníků místních stavebních firem. Ke vstupu do ODS je kvůli zakázkám nutí jejich zaměstnavatelé, kteří se prodrali i na čelní místo kandidátky ODS. Psal o tom i místní deník," řekl mostecký zastupitel SMM Jiří Zelenka.

To ale občanští demokraté odmítají. "V posledních dvou letech skutečně vzrostl počet našich členů z 200 na 525 lidí. Odmítám ale, že by to bylo v důsledku vydírání či nucení k čemukoli potenciálních členů," uvedl předseda mostecké organizace občanských demokratů a poslanec Oldřich Vojíř. Veřejné zakázky proběhly "různými kontrolami včetně hospodářské kriminálky a žádné nepravosti neprokázaly," dodal Vojíř.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdo povede Most, rozhodne ministerstvo

Severočeský Most má od úterního dopoledne dva primátory. Jedním z nich je úřadující primátor Vladimír Bártl (ODS), druhým se stal lídr vítězného Sdružení...

Výběr článků

Načítám