Hlavní obsah

Ministerstvo spravedlnosti není schopné splácet dluhy

PRAHA

Ministerstvo spravedlnosti není podle informací televize Nova schopno splatit advokátům, znalcům a soukromým firmám zhruba 210 miliónů korun. Nova to v pondělí uvedla s odvoláním na utajovaný materiál ministerstva, podle nějž nejsou plně pokryty oblasti mandatorních výdajů, nákupy vody, paliv, energií a služeb.

Článek

V justiční části je tak ohrožen samotný chod soudů a ve vězeňské části bude obtížné zajistit bezpečnost a provoz věznic, citovala Nova z materiálu.

Ministerstvo podle televize netuší, kdy dluhy uhradí. Peníze na příští rok se prý nakonec nějak seženou třeba i prodejem zbytečného majetku, třeba rekreačních objektů, uvedli zástupci rezortu. Vinu svaluje ministerstvo na hospodaření několika vlád vedených sociální demokracií. Exministr spravedlnosti Pavel Němec ale tvrdí, že za problémy si může současný ministr Jiří Pospíšil (ODS), který svou roli údajně nezvládá. Politici ČSSD Nově řekli, že Pospíšil by měl odstoupit.

Utajovaný materiál vznikl podle Novy poté, co se rezort spravedlnosti dozvěděl, kolik peněz má dostat na svůj chod v roce 2008. Podle Novy vznikla také tabulka dluhů ministerstva vůči nejrůznějším subjektům, která se zmiňuje o 210 miliónech korun, jež rezort není schopen splatit.

O problémech justice informovalo i sobotní Právo. Podle informací deníku jde o desítky miliónů korun a pokud je soudy nedostanou, může dojít i k mezní situaci, že soudy přestanou platit třeba účty za údržbu nebo elektřinu. Ministerstvo spravedlnosti se snaží blížící se krizi řešit, uvedlo Právo. Mluvčí ministerstva Zuzana Kuncová uvedla, že chybějící peníze zajistí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám