Hlavní obsah

Nepropouštějte, apeluje Maláčová na firmy

Novinky, ren, ber
Aktualizováno

Nepropouštějte zaměstnance, apeluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na firmy. Zaměstnance pak uklidňuje, že až krize skončí, budou zase normálně pracovat. Opatření, která vláda zavedla, jim v tomto mezidobí podle ní pomohou. Uvedla to na čtvrteční tiskové konferenci na resortu práce a sociálních věcí.

TK ministerstva práce a sociálních věcí na téma: Práva zaměstnanců v souvislosti s šířením COVID-19Video: ČTK

 
Článek

„Cílem je stabilizování českého hospodářství a zamezení propouštění. Až krize skončí, budou lidé zase normálně chodit do práce,“ sdělila Maláčová. Nejdůležitější je podle ní, aby se po skončení koronavirové krize měli lidé kam vrátit.

Resort nyní pracuje na různých opatřeních, která mají zaměstnancům pomoci. Nejdůležitější je podle Maláčové program Antivirus. V rámci něj bude stát přispívat zaměstnavatelům na mzdy zaměstnanců.

„Bude se jednat o příspěvek na již vyplacené mzdy,” uvedla ministryně s tím, že hlavní motivací je, aby firmy lidi nepropouštěly.

Vláda schválila kurzarbeit i odpuštění záloh pro OSVČ

Koronavirus

Také zopakovala, jaká další opatření již vláda na pomoc zaměstnanců a zaměstnavatelů přijala.

„Vláda odpustila sociální a zdravotní odvody OSVČ na půl roku. Zároveň schválila také ošetřovné pro rodiče s dětmi do 13 let nebo pro lidi, kteří pečují o postižené,” doplnila Maláčová.

Lepší informovanost 

Řeč byla i o tom, jak obyvatele lépe informovat o jejich pracovních právech, které vláda v posledních týdnech upravila.

Ministerstvo práce toho chce docílit v několika krocích. Lidé například na internetových stránkách ministerstva najdou desatero s podstatnými informacemi o právech zaměstnanců (zde). V následujících dnech chce ministerstvo zdravotnictví spustit nový podweb, který se bude těmto právům dále věnovat.

„Nově se budou moci také lidé obracet na linku 1212 s dotazy na toto téma,“ sdělila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Vláda chce živnostníky odškodnit 15 tisíci měsíčně

Koronavirus

Ministerstvo práce a sociálních věcí také nově doporučilo, aby lidé o dávky žádali on-line a nechodili na úřady.

„Omezení papírování je v této složité době naprosto logický krok,“ uvedla Maláčová (ČSSD).

Kromě Maláčové se čtvrteční konference zúčastnili i předseda odborů Josef Středula, předseda asociace samostatných odborů Bohumír Dufek a generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn.

Reklama

Výběr článků

Načítám