Hlavní obsah

Koronavirus v Česku má i roční kojenec. Lidé v karanténě můžou z domova pracovat

Aktualizováno

V Česku během pátku přibylo sedm nových případů nákazy koronavirem. Na tiskové konferenci o tom informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) když potvrdil, že se nemocí COVID-19 v tuzemsku nakazilo už 19 lidí. Stav žádného z pacientů podle Vojtěcha zatím není vážný.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Pracovník zdravotnické záchranné služby v ochranném obleku

Článek

Nejstaršímu pacientovi je 68 let. Mezi nakaženými je i dvanáctiletá dívka a také roční kojenec. Tři z nakažených jsou v domácím léčení, mezi nimi právě i roční dítě.

„Všechno jsou to cestovatelské anamnézy, s výjimkou jednoho případu v Ústeckém kraji. Infikovaná žena se ale nakazila od příbuzných, kteří cestovali po Itálii,” potvrdil Vojtěch.

ON-LINE: Nakažených koronavirem je v Česku už 26

Koronavirus

17 z 19 pacientů bylo v posledních týdnech na území Itálie. Jedna pacientka se pak nakazila na konferenci v americkém Bostonu.

Mimořádná opatření

Vojtěch na páteční tiskové konferenci znovu připomněl mimořádné opatření, které v pátek v souvislosti s nákazou novým typem koronaviru přijala vláda.

Pomsta za úspěch? Soukromá laboratoř, která odhalila dva případy koronaviru, má utrum

Koronavirus

Podle něj všichni lidé, kteří se od zítra do odvolání vrátí z území Itálie, musí zůstat ve čtrnáctidenní domácí karanténě. Za její porušení hrozí až třímilionová pokuta.

„Zaměstnavatelé o tomto jistě mají přehled, protože musí schvalovat dovolenou. Kontaktovali jsme i sdružení jednotlivých zaměstnavatelů. Doufáme, že si lidé uvědomují, že následky porušení této sankce jsou vážné a budou nařízení respektovat,” dodal Vojtěch.

Státní zdravotní ústav podle něj také výrazně rozšířil počet laboratoří, které jsou schopné testovat koronavirus. Jsou mezi nimi i soukromé laboratoře, například ze sítě Agel.

Neschopenka nebo home office

Pokud to zaměstnavatel umožní, nemusí člověk po návratu z Itálie nastoupit na nemocenskou, ale může se domluvit na práci z domova. V pátek večer to na mimořádné tiskové konferenci potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Se zaměstnavatelem by se podle něj lidé měli domluvit ještě před tím, než se telefonicky obrátí na svého ošetřujícího lékaře. Tomu pak jen nahlásí nástup do karantény, ale bez vypsání e-neschopenky.

Vláda také na čtrnáct dní zakázala všechny lety z Itálie. Cizinci, kteří ale v Itálii v uplynulých týdnech pobývali, se v Česku můžou pohybovat bez omezení, připustil Prymula.

„V rámci EU nemůžeme omezovat volný pohyb osob v rámci schengenského systému. Nemůžeme proto limitovat pohyb osob cizích států. Nejsme schopni je dotlačit k tomu, aby v Česku vyhledali lékaře. Je pravdou, že mohou být rizikem.”

Reklama

Výběr článků

Načítám