Hlavní obsah

Ministerstvo obrany chce lidi připravovat na válku nebo krizi

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany hledá cestu, jak motivovat civilní obyvatelstvo, aby se cvičilo pro případ války či jiné krize. Připravuje proto masivní podporu různých branných spolků: první pomoci, střeleckých, parašutistických, modelářských nebo motoristických. Extremisté by ale šanci neměli, protože obrana by kontrolovala, komu peníze jdou. V rozpočtu na to bude mít podle plánu 200 milionů korun ročně.

Foto: Profimedia.cz

Plynová maska (ilustrační foto)

Článek

„Podpora branných spolků v době míru je důležitá, protože poté v případě krize můžeme počítat s jejich pomocí při obraně státu,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek. Ministerstvo už kvůli tomu připravuje novelu zákona o zajišťování obrany ČR.

Z dvousetmilionového balíku by různé spolky, ale i církve a náboženské společnosti, které budou vyvíjet činnost prospěšnou k obraně státu, mohly získat na dotacích celkově až 135 milionů korun. Zbývajících 65 milionů by mělo jít na provoz speciálního odboru na ministerstvu obrany, který bude vydávat spolkům akreditace, aby zabránil například dotování extremistických či jinak závadných spolků.

Výměnou za podporu by spolky podle informací Práva měly ministerstvu sdělovat informace o svých členech a jejich schopnostech.

Evidence dobrovolníků

Podle připravované nové koncepce přípravy občanů k obraně státu (POKOS), kterou už projednala Bezpečnostní rada státu a brzy přijde na pořad vlády, by mělo ministerstvo vést „evidenci občanů dobrovolně se připravujících k obraně státu“ a „zaznamenávat údaje o rozsahu a odborném zaměření výcviku a o úrovni znalostí, schopností a dovedností využitelných při obraně státu“.

Akreditaci, a tím pádem i dotace, by mohly získat spolky, které se soustředí „zejména na zdravovědu a první pomoc, sebeobranu, parašutismus, radioamatérství, kynologii, střelecké sporty, potápění, orientaci v terénu, práci s mapou, letecké sporty, modelářství a motorismus“.

V minulosti se podobné spolky sdružovaly pod Svazarmem, což byl Svaz pro spolupráci s armádou. Po revoluci se přejmenoval na Sdružení sportovních svazů ČR.

Obrana projekt POKOS provozuje už pět let. Ale zatím se soustředila hlavně na různé výchovné akce na základních a středních školách, na kterých vojáci ukazovali, jak pomoci zraněnému nebo jak se chovat v případě teroristické akce.

Skauti i pionýři

Obrana už dnes rozděluje různým organizacím dotace. Na letošní rok má připraveno 5,5 milionu korun. O příspěvek žádají např. skauti a pionýři na své dobrodružné hry či tábory, veteráni na vzpomínkové akce nebo pořadatelé paintballových stříleček.

Podle nové koncepce by se měly k výuce dovedností potřebných k obraně státu přidat také školy ve všech stupních. „Stávající pedagogický sbor, zejména na základních, ale i středních školách, není k výuce problematiky obrany státu dostatečně odborně připraven,“ stojí v podkladech ministerstva obrany.

Bývalí ministři obrany Martin Stropnický i Karla Šlechtová se snažili do osnov základních a středních škol prosadit nový předmět, v minulosti se mu říkalo branná výchova, v kterém by se žáci učili, jak se chovat v krizi.

Se zavedením nového předmětu ale nesouhlasilo ministerstvo školství s tím, že pro to není prostor a že se žáci o zdravovědě či o tom, jak se chovat v nebezpečí, učí v jiných předmětech.

Anketa

Jste pro zavedení branné výchovy na základních školách?
Ano
93,8 %
Ne
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám