Hlavní obsah

Ministerstvo neustoupí, platit budou i novorozenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šedesátikorunový poplatek v nemocnici nehodlá ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) zrušit ani pro novorozence v inkubátorech.

Článek

Vyzvala ho k tomu o víkendu předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Podle ní by měl ministr zapracovat tento požadavek do vyhlášky.

Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt řekl, že poplatky jasně stanoví zákon a žádnou vyhláškou to ministr změnit nemůže. Zákon zavádí od ledna 2008 poplatek 30 korun za návštěvu u lékaře a položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost.

Podle Cikrta se veřejnosti, a možná i některým poslancům, spojily věci z batohu reformy veřejných financí. V zákoně například je, že se platí za položku na receptu. Vyhláška určí, kolik položek může být a jaký počet balení na jednom receptu.

V případe poplatků ale jasně vymezuje platby i výjimky zákon. "Výjimka pro novorozence tam není, poslanci to při schvalování dobře věděli. Chápu, že jsou nyní pod tlakem veřejnosti, ale o to více by měli připomínat daňové úlevy pro rodiny s dětmi v příštím roce," řekl Cikrt.

K poplatkům vydá ministerstvo počátkem listopadu příručku pro občany a metodický návod pro zdravotníky. Bude to výklad zákona a popis různých situací, nikoli změna některých ustanovení zákona.

Poslanci o platbách věděli

Cikrt připomněl, že původní Julínkův návrh počítal s osvobozením od poplatků pro děti do tří let věku. Diskusi o věkových kategoriích otevřel lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Po diskusi v koalici padlo rozhodnutí, že tedy bude jiný typ výhod - s daňovými úlevami padly úlevy kvůli věku.

"Při přijímání normy to bylo hektické, nicméně v tomto bylo průzračné jasno a překvapuje mě, že poslanci jsou překvapeni," poznamenal Cikrt.

Dodal, že poplatek 60 korun za den v nemocnici není částka, která by někomu bránila v přístupu k péči. "V každém případě léčba v inkubátoru je drahá a 60 korun je částka, která vyjadřuje alespoň malý podíl na nezdravotnických nákladech nemocnice," dodal.

Reklama

Související články

Pacienty čeká placení i po dosažení limitu

Třicet korun u lékaře a za položku na receptu, šedesát korun za den v nemocnici a devadesát korun na pohotovosti budeme platit od nového roku i po té, když...

Lidovcům vadí poplatky pro novorozence

Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová přišla v pátek s návrhem, aby od poplatku za pobyt v nemocnici byli osvobozeni novorozenci...

Výběr článků

Načítám