Hlavní obsah

Ministerstvo mění taktiku. Očkovat chce víc v terénu

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví hledá další cesty, jak občany motivovat k očkování. Chce jít víc do terénu a zvažuje, že v červenci odbourá nutnou administrativu a umožní spontánní očkování i bez předchozí registrace. A to nejen v očkovacím centru, ale třeba i v obchodních centrech, jak popsal premiér v rozhovoru pro úterní Právo.

Článek

„Takto fungují i jiné státy. Můžeme tam používat i jednodávkové schéma, které je pro seniory vhodné,“ přiblížil ve sněmovním zdravotním výboru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Registraci by na místě provedli zdravotníci a rovnou se s očkovaným dohodli na termínu druhé dávky.

Babiš: Očkovat by se mohlo i v obchodních centrech

Koronavirus

„Tato případná úprava bude záležet na vývoji zájmu o očkování v průběhu prázdnin a vývoji dodávek vakcín,“ doplnila mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Rezervační systém po­dle ní bude dál fungovat zejména pro ty, kteří si chtějí očkování naplánovat. Premiér odkazoval i na dění v Srbsku, kde lidé dostávají za očkování poukazy nebo porci jídla zdarma. Nákupní centra by podle něj mohla v Česku vakcinaci spojit třeba s nabídkou slev.

Kdo bude chtít rychleji druhou dávku, může si zavolat, řekl Babiš

Domácí

Ačkoliv tento přístup funguje například ve Spojených státech, v Česku se podle člena České vakcinologické společnosti Daniela Dražana osvědčit nemusí. „Myslím, že v tomto hrají určitou roli i tradice. U nás se v obchodech nikdy neočkovalo a je tendence to ponechávat zdravotnickým zařízením,“ domnívá se lékař. Vhodnější je podle něj zintenzivnit informační kampaň a využít kapacity, třeba v ordinacích praktiků.

Mobilní týmy i apel v práci

Vedle cílené kampaně na mladé, u kterých je zatím zájem o vakcinaci nejnižší, chce ministerstvo více zapojit mobilní očkovací týmy. Ty by mohly vyjíždět například k seniorům nebo lidem s pohybovými problémy.

Stále zůstává zhruba deset procent nejstarších seniorů nenaočkovaných. O zavedení centrálních svozů autobusy do očkovacích center se ale podle Vojtěcha neuvažuje. Někteří se navíc očkovat zkrátka nechtějí. Stoprocentní proočkovanosti podle ministra nelze nikdy dosáhnout. Premiér Babiš apeloval i na zaměstnavatele, kteří podle něj mají větší páky, jak lidi motivovat. Některé podniky a firmy se do toho pustily už dřív.

Majitelka olomouckého obchodu zakázala vstup očkovaným proti covidu

Domácí

Třeba ostravské OKD před měsícem zavedlo pro všechny plně naočkované motivační příplatek tři tisíce korun. „Každý den nám přibývají zaměstnanci, kteří mají zcela ukončený proces očkování a mohou si tak zažádat o motivační příspěvek. V tuto chvíli už zažádalo několik stovek z nich,“ řekla Právu mluvčí OKD Naďa Chattová. Největší růst zájemců se podle ní očekává o prázdninách. Jinde nabízejí třeba placené dny volna.

Reklama

Výběr článků

Načítám