Hlavní obsah

Ministerstvo kvůli amnestii zruší věznici v Drahonicích

– Praha • Aktualizováno

Ministerstvo spravedlnosti zruší věznici v Drahonicích na Lounsku. Vzhledem k počtu amnestovaných vězňů by byl její další provoz nehospodárný. V pátek o tom informovala mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. V Drahonicích je v současné době 170 vězňů a zhruba 110 zaměstnanců a příslušníků Vězeňské služby.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Věznice, ilustrační foto

Článek

"V Drahonicích klesl po amnestii počet vězněných osob z 296 na současných 170," uvedla mluvčí. Zrušení věznice ministerstvu navrhla Vězeňská služba, a to na základě analýzy dopadu novoroční amnestie exprezidenta Václava Klause.

Podle Čechové se Vězeňská služba bude snažit nabídnout svým příslušníkům a civilním zaměstnancům z Drahonic nové uplatnění. V úterý 26. března se s nimi ve věznici setká náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák i generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.

O objekt můžou bezplatně požádat státní instituce

Vězeňská služba nejprve nabídne objekt věznice státním institucím k bezúplatnému převodu. V případě, že o něj nebudou mít zájem, postoupí majetek k prodeji.

V českých věznicích zůstalo po amnestii 16.121 vězňů, propuštěno bylo celkem 6442 odsouzených. V důsledku úbytku vězňů ministerstvo už dříve rozhodlo o zakonzervování tří poboček věznic ve Velkých Přílepech u Prahy, Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku a Poštorné u Břeclavi. Podle úřadu je zakonzervování dočasné, objekty se mají v budoucnu otevřít v závislosti na rostoucím počtu vězňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám