Hlavní obsah

Ministerstvo kultury povede Třeštíková

PRAHA

Až pozdních večerních hodin se protáhl výběr zástupců KDU-ČSL na volná místa v trojkoaliční vládě premiéra Mirka Topolánka. Na místo ministra bez portfeje, které dříve odmítla Simeona Zikmundová, zvolili Cyrila Svobodu. Resort kultury povede dokumentaristka Helena Třeštíková. Topolánek tak může předat prezidentovi Václavu Klausovi kompletní seznam ministrů své druhé vlády.

Článek

"Je to žena, je to profík, je to osobnost, která by nám mohla přinést více důvěry. Tím nemyslím z pohledu Poslanecké sněmovny, ale určitě v očích voličů," řekl šéf lidovců Jiří Čunek o bezpartijní filmařce, která se do povědomí veřejnosti zapsala například mapováním několika párů v cyklu Manželské etudy.

Na post ministra kultury, který má obsadit režisérka Třeštíková [celá zpráva] se přitom těšil právě Cyril Svoboda, který podle Jana Kasala odmítal přesun na uvolněné místo šéfa legislativní rady vlády. Nestranička Zikmundová se nominace na tento post vzdala po kritice v médiích.

Jednání Celostátního výboru lidovců trvalo přes pět hodin. "Ne, že by byla mezi námi neshoda, ale chceme skutečně udělat nominaci, která by byla dobrá pro Českou republiku a bude svým způsobem i srozumitelným gestem politiky KDU-ČSL," vysvětlil první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek Línek průtahy při výběru lidoveckých ministrů.

Na obě křesla přitom podle Línka byli čtyři až pět kandidátů. Dříve se v souvislosti s obsazením ministerstva kultury mluvilo o poslankyni Michaele Šojdrové či exposlanci Jaromírovi Talířovi.

Topolánek může na Hrad s kompletním seznamem

Na rozhodnutí lidovců čekal i premiér Topolánek, který tak nyní může představit prezidentovi Klausovi všechna jména ve svém trojkoaličním kabinetu ODS, lidovců a zelených.

Topolánek prezidentovi vládu představil už minulý týden, Klaus ho ale odmítl. Vadila mu nedojednaná podpora ve Sněmovně a také jméno ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. [celá zpráva] Toho do vlády nominovali zelení.

Také v úterý na novoročním obědě prezidenta s premiérem Klaus zopakoval, že by si ve vládě představoval jiná jména, přičemž nesdělil, kdy Topolánkovu vládu jmenuje. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám