Hlavní obsah

Ministerstvo kultury chce zvýšit platy duchovním

Právo, Jitka Götzová
PRAHA

Duchovním by se od příštího roku mohly zvýšit platy, ale záleží na ministerstvu kultury, zda se jeho záměr podaří dohodnout s resortem financí. Kolik by duchovní měli dostat přidáno ale úřad nesdělil. Jejich průměrný plat byl loni 13 607 korun.

Článek

"Pokusíme se vyjednávat při sestavování státního rozpočtu," řekla v rozhovoru s Právem náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová (ČSSD). Podle ní církvím nevyhovuje zavedený systém, kdy na základě vládního nařízení mají šanci dostat až 40 procent odměn, ale získávají pouze pět procent. "Je načase s tím něco udělat," poznamenala.

Platy duchovních se hradí ze státního rozpočtu a církve jim mohou přilepšit z příspěvků od svých věřících. Zatímco katoličtí kněží pobírají plat pro sebe, někteří duchovní jako například protestanti tyto peníze mají pro celou svou rodinu.

Ministerstvo kultury, které v posledních měsících vedlo dialog se dvěma desítkami státem registrovaných církví, zjednodušilo na základě poznatků z těchto debat některá svá administrativní pravidla.

"Zrušili jsme povinnost předkládat jmenné seznamy duchovních jako podmínku pro přidělení příspěvku ze státního rozpočtu, neboť církve to vnímaly jako jakousi formu státního dozoru," uvedla Kalistová. Dosud šlo podle ní spíše o předběžnou kontrolu. Do budoucna budou muset seznamy předkládat kontrolorům zjišťujícím, jak se nakládá s penězi daňových poplatníků.

Ekumenická rada církví vznesla při jednání myšlenku financovat ze státních peněz i administrativní pracovníky, které si církve platí samy. Odvolávala se na minulý režim, kdy se tak podle ní dělo. "Zjistili jsme, že tomu tak nikdy nebylo. Archívy ministerstva jsou dobré," zdůraznila náměstkyně.

Více na památky

Do budoucna by měly církve grantovým komisím vyúčtovávat pouze částku, kterou od ministerstva kultury dostaly například na kulturní projekty či náboženské projekty občanských sdružení. "Nikoliv peníze na celý projekt. Jde o prostředky v řádu tisíců korun," uvedla Kalistová.

Ministr kultury Vítězslav Jandák přislíbil církvím také více peněz na údržbu jejich památek. "Loni to bylo 26,5 miliónu korun a z toho 18,7 miliónu, což je přes 70 procent, připadá na římskokatolickou církev," sdělila náměstkyně.

Katolíci požadují zohlednit vedle počtu duchovních i to, kolik kdo spravuje památek. "To je otázka velmi citlivá. Musí dojít ke shodě všech církví a náboženských společností," prohlásila Kalistová. Dodala, že církve mohou čerpat peníze z různých programů památkové péče, čehož katolíci využívají.

Ministerstvo přislíbilo pomoci církvím také před krádežemi jejich majetku například z kostelů, ale podmínkou je, že nejdříve sepíší katalog svých památek. Na otázku resortu, zda církve postihly nedávné povodně, zatím reagovali jen brněnští katolíci. Opravu kláštera v Dolních Kounicích vyčíslili na 1,5 miliónu korun.

Anketa

Myslíte si, že zvýšení platu duchovním je na místě?
Ano, průměrný plat 13 000 měsíčně je málo
42,3 %
Ne
57,7 %
Celkem hlasovalo 2911 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám