Hlavní obsah

Ministerstvo chce znát cenu a parametry obrněnců, které nahradí zastaralá BVP

Ministerstvo obrany vyzvalo firmy, které se přihlásily do tendru na dodávky nových bojových vozidel pěchoty (BVP), aby specifikovaly své nabídky a uvedly technické parametry, cenu a termíny dodávek strojů. Těch chce armáda nakoupit 210 kusů za více než 50 miliard korun. Výrobci mají předběžné nabídky předložit počátkem října, informoval mluvčí resortu obrany Jan Pejšek.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Obrněné transportéry, ze kterých bude vláda vybírat.

Článek

Ministerstvo obrany již dříve oslovilo čtyři firmy, aby se tendru zúčastnily, a to společnosti BAE Systems, General Dynamics European Land Systems (GDELS), Rheinmetall Landsysteme a německé konsorcium PSM, což je společný podnik společností Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Obrněnec Puma, které chce německé konsorcium PSM prodat české armádě, na cvičném koridoru v Mnichově.

Mezinárodní firma BAE Systems vyrábí ve Švédsku vozidlo CV90, nadnárodní GDELS nabízí španělsko-rakouský projekt Ascod a německá firma Rheinmetall Landsysteme by chtěla uspět s vozidlem Lynx. PSM se o zakázku uchází se strojem Puma.

V červenci všechny oslovené firmy potvrdily, že dokážou splnit všech 16 nepřekročitelných požadavků armády. Překvapivě tak učinila i Puma, která dosud nabízela stroj s jinými parametry. Na začátku srpna uplynula lhůta na podání námitek, a náměstek ministra pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha proto společnostem zaslal výzvu k podání předběžných nabídek. O jejím odeslání v pátek informoval Český rozhlas Radiožurnál.

Klíčové bude i zapojení tuzemského průmyslu

Výzva podle Pejška podrobně popisuje dodavatelům strukturu podávané předběžné nabídky, jakým způsobem a kdy ji podat. Ministerstvo nyní očekává, že dodavatelé konkretizují technické parametry nabízených vozidel, harmonogram dodávek a navrhnou cenu vozidel, školení, trenažerů, životního cyklu a náhradních dílů.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Nová verze švédského obrněnce CV-90 na střelnici u Baltského moře.

„Dodavatelé budou muset dále souhlasit s procesními pravidly a předložit návrh zapojení českého průmyslu do zakázky,” dodal Pejšek. Předložení předběžných nabídek ministerstvo očekává na začátku října.

Předběžné nabídky budou poté posouzeny a následovat bude vlastní vícekolové jednání s dodavateli, během kterého chce úřad podle Pejška „zkvalitnit” nabídky ohledně ceny i technických parametrů. „Poté budou společnosti vyzvány k podání finálních nabídek. Tyto budou vyhodnoceny matematickým multikriteriálním modelem a návrh vítězného dodavatele bude předložen ministrovi obrany a vládě ČR,” doplnil mluvčí.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Pásový obrněnec Lynx

Armáda požaduje 210 vozidel v sedmi různých modifikacích. Většina z nich bude sloužit jako BVP, která mají uvézt 11 vojáků, mít věž s osádkou nebo kanon ráže 30 milimetrů. Další budou ve verzích velitelské, průzkumné, ženijní, vyprošťovací, zdravotnické a jako dělostřelecká pozorovatelna. Armáda zároveň požaduje téměř tři desítky servisních a dílenských vozidel na kolovém podvozku. Důležitým kritériem při výběru vítěze bude i rozsah zapojení českého obranného průmyslu na výrobě vozidel.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Jedním ze čtyř výrobců, mezi nimž chce obrana vybírat, je španělská odnož amerického gigantu General Dynamics s vozem Ascod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám