Hlavní obsah

Ministerstvo chce oddlužit šest nemocnic, pošle jim 7,7 miliardy korun

• Aktualizováno

Ministerstvo hodlá poskytnout šesti nemocnicím 7,7 miliardy korun na oddlužení. Nemocnice jsou v kritické ekonomické situaci, která se ještě prohloubila v souvislosti s epidemií koronaviru. Návrh, který získala ČTK, musí ještě schválit vláda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nemocnice Na Bulovce je jednou z nemocnic, které mají dostat příspěvek

Článek

Oddlužení formou jednorázového příspěvku na provoz by se mělo podle návrhu týkat Všeobecné fakultní nemocnice, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice na Bulovce, Thomayerovy nemocnice, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Fakultní nemocnice Brno. Nemocnice peníze použijí na úhradu závazků po splatnosti.

„Ekonomická situace uvedených nemocnic se v současnosti stala kritickou, a to i v návaznosti na aktuální krizovou situaci,” uvedlo ministerstvo. Vzhledem k jejich nezastupitelné funkci je podle úřadu vnější zásah zcela nezbytný pro další zajištění provozu v nezměněném rozsahu, ale především pro zajištění jejich náležitého rozvoje.

Vážně nemocnému s covid-19 podali v Liberci krev vyléčeného mladíka

Koronavirus

„Je nutné poznamenat, že právě výše uvedené nemocnice byly těmi zařízeními, které se při krizi související s pandemií nemoci covid-19 velmi významnou měrou podílely na péči o pacienty postižené touto nemocí,” dodalo ministerstvo.

Dluhy = dražší nákupy

Resort v dokumentu uvádí, že uvedených šest nemocnic má dlouhodobě problémy s úhradou svých závazků ve lhůtě sjednané splatnosti nebo ve lhůtě vyžadované právními předpisy. Dodavatelé jim proto riziko zpožděné platby započítávají do ceny dodávaného zboží, nakupují tak dráž než jiné nemocnice. Bez externí pomoci je tato situace podle ministerstva neřešitelná, protože náklady na splácení historických dluhů převyšují možné úspory.

V nemocnicích chybí krev. Nebojte se a přijďte, vyzývají lékaři dárce

Koronavirus

„Zatím se nemocnicím na základě dlouhodobě vybudovaných obchodních vztahů daří zabránit uplatňování sankcí za pozdní platby. Jejich uplatnění je však významným rizikem, obzvláště v současné krizové situaci, kdy by mohli mít dodavatelé nedostatek likvidity,” varuje ministerstvo.

Úřad v materiálu uvádí, že ve spolupráci s ministerstvem financí připravoval projekt zápůjček, což by nemocnicím umožnilo překlenout současné období a připravit opatření ke zvýšení efektivity. Nemocnice by ale musely takovou půjčku splácet, což by je zatížilo. Podle ministerstva by další snižování nákladů nemocnic mělo vliv na kvalitu poskytované péče. Upozorňuje také, že nemocnice čelí tlaku na zvyšování platu zaměstnanců, musí rovněž řešit špatný technický stav způsobený dlouhodobým podfinancováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám