Hlavní obsah

Ministerstvo ani kraj MS motocyklů nepodpoří, rozhodne Brno

– Brno
Právo, mh

Jihomoravský kraj ani ministerstvo školství nedají za současných podmínek na podporu konání Grand Prix motocyklů ani korunu. Vyplynulo to z několikahodinové noční schůzky mezi ministryní MŠMT Kateřinou Valachovou, primátorem Brna Petrem Vokřálem (ANO) a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD).

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zda se bude letos v Brně konat Velká cena, je stále ve hvězdách.

Článek

Zúčastnění projednávali nejen možnost podpory letošního ročníku, o které ve výši 50 miliónů z pokladny Brna budou v úterý rozhodovat brněnští zastupitelé, ale i o pravidlech možného pokračování tradičních závodů v Brně.

Výsledek schůzky však nebyl pro primátora Vokřála, který se snaží vzkřísit budoucnost MS motocyklů, zřejmě příliš povzbudivý. Kraj ani stát po právní analýze nemohou k předložené smlouvě, kterou budou v úterý schvalovat brněnští zastupitelé, přistoupit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pokud by text smlouvy zůstal tak, jak je dnes, nemůže k němu Jihomoravský kraj na základě doporučení krajských právníků přistoupit. Důvodem je, že máme stanoveny usnesením vlády a rozhodnutím ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy jasné podmínky pro to, kdy můžeme podpořit Automotodrom jako pořadatele Velké ceny. Klíčovou podmínkou je veřejná podpora,“ zdůvodnil odmítavý postoj Michal Hašek.

Valachová se sejde s pořadateli

Jak ministryně Valachová avizovala, chce se v nejbližších dnech setkat s pořadateli Velké ceny včetně představitelů promotérské firmy Dorna.

„Přeji si hladké pořádání Moto GP 2015, ale ještě více si přeji pokračování tohoto úspěšného podniku i v následujících letech. Pokládám to za důležité nejen pro město Brno, region, kraj, ale i pro ČR. Jako ministryně respektuji usnesení vlády, kterým podpořila konání Moto GP částkou 30 miliónů korun,“ uvedla ministryně Valachová.

„Podstatná je ochota všech stran najít řešení nejen pro letošek, ale i pro roky další. V úterý přímo na zastupitelstvu budeme hledat konsensus tak, abychom projednali smlouvu a zároveň byla možnost přistoupení dalších veřejnoprávních subjektů k této smlouvě jakoukoli formou. Budu možná formulovat úpravy některých usnesení, které k této smlouvě budeme zítra přijímat,“ uvedl po jednání brněnský primátor Petr Vokřál.

Situace kolem letošní velké ceny je už několik měsíců zmatená. Kraj byl ochoten poskytnout dotaci 50 miliónů korun, Automotodrom ji ale nepřijal, vadily mu podmínky dotace. Kraj na nich trval, chtěl, aby peníze byly využity transparentně. Kraj také odmítl platit dluhy soukromé společnosti, které má vůči Dorně, a chce, aby je uhradil stát. [celá zpráva]

Objevily se i názory, že Automotodrom ve skutečnosti nemá o pořádání závodu zájem. [celá zpráva]

Velká cena je soukromá akce, nemá záruky státu. Je prodělečná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám