Hlavní obsah

Minimální mzda poroste o 1200 korun, navrhne vládě ČSSD

Minimální mzda by se příští rok měla zvýšit o 1200 korun. Navrhuje to ČSSD po pondělním jednání koaliční rady. Původně přišla s návrhem na růst o 1500 korun. Premiér Andrej Babiš navrhoval růst o 1000 korun, zaměstnavatelé ještě méně - o 800 korun. O zvýšení minimální mzdy bude rozhodovat vláda.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová při jednání tripartity

Článek

„Dle mého názoru jde o akceptovatelný kompromis mezi požadavky odborů a zaměstnavatelů. Věřím, že tento nárůst vláda schválí,” řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Strana původně prosazovala návrh Českomoravské konfederace odborových svazů na růst o 1500 korun měsíčně. [celá zpráva]

Teď o 300 korun ustoupila, protože s tím nesouhlasila dokonce ani druhá odborová centrála v zemi, Asociace samostatných odborů. Bála se, že by si někteří zaměstnavatelé nemohli zvýšení mezd dovolit a pracovní místa by raději zrušili.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák novinářům při jednání tripartity řekl, že zaměstnavatelé trvají na 800 korunách. „Paní ministryně je tam chvilku, je dobře, že umí ustupovat, ale je to málo," uvedl.

Loni minimální mzda odpovídala podle ministerstva práce 37,3 procenta průměrného výdělku. Letos by se podíl mohl zvednout na 38,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám