Hlavní obsah

Mincovna zničí mince, které vyrobila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JABLONEC

Jablonecká Bižuterie Česká Mincovna je připravena na likvidaci desetníků a dvacetníků, jejichž platnost v pátek skončila. Mincovna přitom ještě loni desetníky a dvacetníky vyráběla.

Foto: Michaela Mitáčková

Parkovací stání pod platformou 14|15 BAŤOVA INSTITUTU.

Článek

 "Roztříděné peníze se nejprve přepočítají a pak půjdou do lisu, který jsme si kvůli tomu půjčili," popsal systém likvidace generální ředitel podniku Miroslav Jotov. Bezpečnostní opatření při likvidaci mincí jsou podle Jotova stejně přísná jako při jejich výrobě. "Mince se budou do mincovny dopravovat za stejně přísných bezpečnostních opatření, jaká platí při běžné přepravě peněz. To je také důvod, proč zatím nevíme, kdy peníze přivezou," řekl dodal ještě. Kvalitní hliníkový odpad, který slisováním vznikne, je určen na prodej.

V oběhu je podle Jotova kolem dvou miliard mincí, což představuje 800 až 900 tun kovu. "Podle zkušeností z jiných zemí a odhadů odborníků lidé k výměně donesou tak 250 až 400 tun, zbytek si nechají někde doma, protože těch pár haléřů jim za výměnu nebude stát," poznamenal ředitel. Dobrý výnos by proto podle něho mohly mít sbírky drobných mincí, které na humanitární účely pořádají organizace po celé zemi.

Centrální banka rozhodla o stažení nejmenších mincí loni v říjnu. Náklady na jejich výrobu převyšují hodnotu mincí, u desetníku činily kolem 25 haléřů. Platnost mincí skončila v pátek, některé obchodní řetězce však oznámily, že je budou i nadále přijímat. Už od začátku října měli občané možnost drobné bezplatně vyměnit na pobočkách bank, a to až do konce října příštího roku. Centrální banka je bude přijímat ještě o pět let déle.

Reklama

Výběr článků

Načítám