Hlavní obsah

Minář k Babišovi: Čtyři červené čáry, jinak půjdeme do ulic!

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš má podle pořadatelů sobotní demonstrace na Letné odstoupit do 31. prosince, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a nezbaví se Agrofertu. Milion chvilek v lednu svolá nové protesty, uvedl na demonstraci mluvčí spolku Milion chvilek Mikuláš Minář.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář při projevu 16. listopadu 2019 na Letné.

Článek

„V tuto chvíli jsou tu čtyři červené čáry: justice, média, střet zájmů a abolice,“ zmínil Minář.

Babiše spolek vyzval, aby kvůli střetu zájmů buď do konce roku odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO) a odstřihl se zcela od svého někdejšího holdingu Agrofert včetně médií, nebo sám odstoupil z funkce premiéra. Pokud to premiér neudělá, chce spolek 7. ledna ohlásit termín dalších protestů.

Letná dala Babišovi ultimátum do konce roku

Domácí

Na shromáždění byla zveřejněna nová výzva, kterou mohou občané podepisovat on-line na webu spolku. Petice byla spuštěna v 16:00, přičemž organizátoři chtějí nasbírat 20 000 podpisů – už před 17. hodinou jich měli přes 10 000.

Nová výzva Milionu chvilek
„Chceme mít politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce,nelžou, nekradou, nestraší a nejsou ve střetu zájmů.”
„Chceme být občany, kterým záleží na druhých lidech, zajímají se o stav společnostia převzali za ni svůj díl zodpovědnosti.”
„Chceme žít v zemi, v níž se daří svobodě a spravedlnosti, má zdravou krajinu,a kde každý může žít beze strachu, důstojně a rád.”
Zdroj: Web spolku Milion chvilek

Babiš má vysvětlit střet zájmů

Minář v projevu na Letné opět vyzval Babiše, aby veřejně vysvětlil svůj střet zájmů a kritizoval ho za to, že nechce do přímého střetu na veřejnosti.

„Věříme, že na naši výzvu odpovíte, jinak si lidé řeknou, že jste bábovka,” uvedl k premiérovi Andreji Babišovi. Lidé nato začali skandovat: „Je to srab.”

Protesty budou podle Mináře mnohem „kreativnější” a dají o situaci v Česku vědět v zahraničí.

Demonstrace na Letné? Babiš chystá na neděli překvapení

Domácí

Minář zdůraznil, že spolek Milion chvilek plánuje zorganizovat další protesty, pokud by premiérův střet zájmů vážně poškodil Českou republiku, například omezením dotací, pokud by se politici pokusili ovládnout veřejnoprávní média nebo pokud by prezident premiérovi udělil milost.

Na Letné se podle Mináře sešlo minimálně stejně lidí jako na červnové demonstraci. Tehdy tam proti premiérovi demonstroval čtvrtmilion lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám