Hlavní obsah

Mimořádná schůze Sněmovny k Babišově personální politice bude 9. března

– Praha
Novinky, zpe

Mimořádná schůze Sněmovny k personální politice premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) se uskuteční 9. března. Některé opoziční strany chtějí vysvětlit, proč se Babiš zbavil například ředitele České pošty, některých ministerských náměstků či šéfů fakultních nemocnic.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně (ilustrační snímek).

Článek

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) svolal schůzi na 9. března. „Schůze bude k personálním změnám, které provádí vláda bez důvěry. Týká se to zejména šéfa GIBS, České pošty a ministerských náměstků,“ uvedl ve středu šéf hnutí STAN Petr Gazdík.

Starostům a dalším opozičním stranám vadí, že vláda, která nemá důvěru Sněmovny, dělá zásadní změny v obsazování klíčových postů ve státní správě.

ODS chce, aby se konala ještě další mimořádná schůze. Ta by se měla týkat pravidel a mantinelů, které by měla dodržovat vláda bez důvěry.

„Je na místě, aby dala Sněmovna jasně najevo, že existují mantinely, za které vláda bez důvěry nemůže svými kroky jít. Andrej Babiš jako premiér v demisi žádné ústavní zvyklosti nerespektuje. Kabinet bez důvěry by měl být pouze udržovací a měl by pracovat především na vyjednání si podpory ve Sněmovně," prohlásila první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

Výběr článků

Načítám