Hlavní obsah

Milost od Zemana dostal patnáctkrát trestaný recidivista bez řidičáku s cukrovkou a nekrózou

Právo, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v úterý udělil svoji druhou milost patnáctkrát trestanému recidivistovi. Podle informací z žádosti o milost, kterou ministerstvo spravedlnosti na Hrad zaslalo, si muž přivodil vážné zdravotní komplikace odmítáním léčby. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán udělení milosti nedoporučil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Omilostněnému T. Z. odpustil prezident udělením milosti celkem čtyři přečiny. Většina z nich byla kvůli řízení motorového vozidla, ačkoli dotyčný nikdy nevlastnil řidičský průkaz a dokonce mu soud zakázal řízení všech motorových vozidel.

Poslední, dvouměsíční trest dostal T. Z. za to, že se vyhýbal nástupu výkonu trestu do věznice v Brně-Bohunicích.

Muž skrývající se pod iniciálami T. Z. se snažil získat milost již v červnu loňského roku, nicméně tehdy ještě jeho zdravotní stav nebyl tak vážný, proto ministr Pelikán jeho žádost zamítl.

„V dané době nebyl podle lékařských zpráv v ohrožení života, navíc trvale odmítal spolupracovat s lékaři a léčbu odmítal,“ píše se v žádosti ministerstva spravedlnosti.

Během necelého roku se ovšem zdravotní stav dotyčného zhoršil, proto ministerstvo spravedlnosti nakonec žádost o milost na Hrad zaslalo.

Resort spravedlnosti totiž pro prezidenta vybírá žádosti, které splňují jeho požadavky, tedy jedná-li se o osoby trpící nevyléčitelnou nemocí, případně osoby trpící závažnou chorobou bezprostředně ohrožující jejich život. Ty ministr spravedlnosti nemůže odmítnout a musí je postoupit na Hrad.

Žádost o omilostnění dostala redakce Práva na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Odmítal léčbu

Muž trpí hned několika zdravotními problémy. Jsou mezi nimi i cukrovka a nefunkční ledviny. Respektive muži selhala jediná ledvina, co mu zbyla, proto je odkázán na pravidelnou hemodialyzační péči.

Poté, co muž odmítal léčbu, se navíc jeho zdravotní stav tak zhoršil, že mu museli amputovat část chodidla. Nyní trpí pooperačními problémy, protože se mu do rány dostal zánět a vznikají mu tam nekrózy. Hrozí tedy, že omilostněný přijde o celou nohu.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Po takovémto zhoršení zdravotního stavu napsal ošetřující chirurg žádost o přerušení trestu, které Obvodní soud pro Prahu 4 vyhověl, a proto je dotyčný již od března na svobodě. Výkon trestu mu soud přerušil na čtyři měsíce. Nyní je pravděpodobně u matky, která za něj žádost o milost podala v únoru letošního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman udělil druhou milost

Prezident Miloš Zeman se v úterý rozhodl udělit milost. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka při tom přihlédl ke zdravotnímu stavu odsouzeného. Ovčáček to...

Výběr článků

Načítám