Hlavní obsah

Milion chvilek to přehnal, zní z ODS

Právo, Jan Rovenský

Demonstrace proti novému ombudsmanovi Stanislavu Křečkovi, kterou na 1. března pod názvem Nechceme jít cestou Maďarska a Polska svolal Milion chvilek pro demokracii, nahlodala důvěru některých čelných politiků ODS vůči spolku.

Foto: Novinky

Mikuláš Minář

Článek

Aktivisté ještě před volbou ombudsmana pohrozili, že bude-li zvolen Křeček, vyjdou do ulic. Po volbě nového veřejného zástupce práv odpor proti Křečkovi jako takovému raději otupili s tím, že chtějí hlavně poukázat na to, jak „účelová koalice SPD, KSČM a Hradu za asistence části ČSSD postupně a systematicky rozkládá důležité demokratické instituce“.

„Pokud to takhle půjde dál, stane se nakonec to, co v Maďarsku či Polsku. Justice, média, státní správa a veřejné zakázky budou podřízené politikům. V takové situaci už nelze hovořit o zcela svobodných volbách, protože vládní politici mají naprosto odlišné možnosti než opoziční. Vládní politici se zabetonují u moci pokřivením celého systému,“ uvedl předseda spolku Mikuláš Minář.

Jenže napadání zemí V4 se nezamlouvá některým politikům ODS.

Milion chvilek podal žalobu, kde žádá omluvu po KSČM a Filipovi

Domácí

Místopředseda a europoslanec ODS Alexandr Vondra uvedl, že chvilkaři útokem proti Visegrádu ztratili jeho sympatie, které k nim choval, když se vymezovali proti premiéru Babišovi a prezidentu Zemanovi.

Na sociální síti Vondra napsal, že je hloupé srovnávat situaci v ČR s Polskem a Maďarskem. „Visegrád má strategický a bezpečnostní význam. Zajišťuje nám přátelství a spolupráci v sousedství. Díky němu jsme se dostali do NATO. Posiluje naši energetickou bezpečnost. Společně jsme zkrotili migrační vlnu, která byla v masovém měřítku bezpečnostní hrozbou,“ uvedl Vondra.

Srovnávat Jarosława Kaczyńského a Viktora Orbána s Babišem je podle Vondry nehorázné. Oba bojovali proti komunistickému režimu a stojí v čele demokratických stran, nikoli hnutí jednoho muže, jako je podle Vondry ANO.

„Nálepkování obou populismem, nebo dokonce antisemitismem či fašismem, je nemístné,“ vzkázal chvilkařům.

Podle Vondry neobstojí ani výhrady o reformě justice v Polsku. „Polská reforma má za cíl soudní systém otevřít, jako ho máme stále otevřený my, nebo třeba v Rakousku a Německu. Navíc soudnictví není v kompetenci EU. Opravdu chceme, aby někdo zvenčí rozhodoval, kdo má sedět v našem soudu?“ ptal se europoslanec.

Polonazí aktivisté v centru Prahy demonstrovali kvůli Austrálii

Domácí

Také argumentovat médii v Maďarsku je podle Vondry liché. „Ano, ta státní jsou hlásnou troubou vládní politiky. Ale podobně jsou hlásnou troubou establishmentu veřejná média v Německu. Naopak soukromá média v Maďarsku buší do vlády tak, že se nám o tom může jenom zdát,“ dodal.

Šéf europoslanců ODS Jan Zahradil a člen vedení strany o víkendu na sociální síti v souvislosti s plánovaným protestem poznamenal: „Minář není hloupý, tohle není náhoda. Tímhle nám dává facku a vzkazuje, s kým z demobločku jde a půjde. Jestli se i po této facce budeme doprošovat přízně chvilkařů, jsme za kašpary.“

Pro Právo dodal, že ODS je s Kaczyňského stranou v jedné frakci v europarlamentu a že občanští demokraté ve Sněmovně iniciovali na obranu Maďarska podpůrnou rezoluci.

Reklama

Související články

Benda: Zvyšovat soudní poplatky není fér

Zdvojnásobit soudní poplatky není fér, míní předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda (ODS). Řekl to Novinkám v reakci na pondělní rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám