Hlavní obsah

Milion chvilek: Projedeme republiku křížem krážem, aby demokratické strany porazily Babiše

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Spolek Milion chvilek pro demokracii v úterý oznámil, jak bude vypadat další vlna protestů. Iniciativa se chce zaměřit na krajská města, ve kterých bude pořádat besedy a diskuze. Hlavní cíl je podle lídra spolku Mikuláše Mináře docílit toho, aby demokratické strany zvítězily v parlamentních volbách v roce 2021 a porazily hnutí ANO nynějšího premiéra Andreje Babiše.

Foto: Novinky

Mikuláš Minář

Článek

Iniciativa se chce nejprve zaměřit na krajské volby, které se budou konat na podzim. „Během následujících třech měsíců se uskuteční protestní a diskuzní akce ve všech krajských městech. Nadále budeme požadovat demisi premiéra, zesílíme občanský tlak,“ řekl Minář na úterní tiskové konferenci v pražském klubu Rock Café.

Krajská města jsou podle něj jen začátek. „Do června 2021 projedeme křížem krážem celou republiku. Naším hlavním cílem se stává: společně docílit toho, že demokratické strany zvítězí v parlamentních volbách,“ prohlásil Minář.

K hlubší spolupráci opozičních demokratických stran spolek Milion chvilek pro demokracii už vyzýval několikrát na uplynulých demonstracích.

Opozice se místo spolupráce hádá

Místo spolupráce se ale některé strany spíš dohadují. Příkladem jsou třeba TOP 09 a hnutí STAN, kterým se nedaří domluvit se ohledně spolupráce v krajských volbách. Skřípe to i mezi TOP 09 a Piráty. Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek totiž nedávno prohlásil, že by bylo nejlepší, kdyby topka zanikla.

Podle Mináře krajské volby ukážou, jestli jsou opoziční strany schopné spolupracovat. „Pokud se nedokáží domluvit, je to signál, že nelze očekávat výraznou spolupráci ani u sněmovních voleb. V tu chvíli bychom byli asi kritičtější. Netěší nás, že jsme byli svědky mnoha třenic mezi opozicí, ale ještě je čas, aby ukázali, jak to myslí,” řekl k tomu Minář.

Lže, že žádné problémy nejsou, kritizoval Babiše Roll

Mluvčí spolku Benjamin Roll zkritizoval premiéra Andreje Babiše, že občany a protesty ignoruje a místo adekvátní reakce lže o svých problémech.

„Premiér se snaží vytvořit dojem, že žádné problémy neexistují. Problémy našeho trestně stíhaného premiéra nemizí, nýbrž se prohlubují. Nedáme se uspat, chování premiéra ČR je nepřijatelné,” řekl Roll.

Reklama

Výběr článků

Načítám