Hlavní obsah

Milion chvilek odstartoval svůj štafetový běh v Plzni

– Plzeň
Právo, Jiří Šolc

Besedou a demonstrací v Plzni zahájil Milion chvilek akci s názvem Štafeta pro demokracii. Stejné se uskuteční pravidelně každý týden v jednom krajském městě Česka. Besedy se zúčastnilo přibližně 300 lidí, na demonstraci na náměstí Republiky přišlo zhruba 500 protestujících.

Foto: Jiří Šolc, Právo

Demonstrace Milionu chvilek se v Plzni zúčastnilo na pět stovek lidí.

Článek

Organizátoři tvrdí, že v každém kraji se štafeta zaměří na jeden „vážný, politiky ignorovaný problém”, který se týká celé země a „v daném kraji má zvlášť negativní dopad na život lidí nebo zdraví krajiny”.

Kromě už obvyklých témat Milionu chvilek, jako je trestní stíhání a údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), přišla v Plzni řeč i na opomíjené regiony. O nich mluvil například podnikatel Lukáš Hilpert z malé obce v pohraničí.

Milion chvilek: Projedeme republiku křížem krážem, aby demokratické strany porazily Babiše

Domácí

Podle něj není realita venkova tak idylická, jak si mnozí představují. Hlavní problémy jsou podle něj ve zdravotnictví, školství ale i v apatii obyvatel okrajových regionů. „Lidé v pohraničí ztratili zájem o to se stýkat a hledat, jak situaci zlepšit. Mají takovou mentalitu, že Andrej Babiš to všechno zařídí, my nemusíme nic dělat, nemusíme hledat odpovědi. Hlavní hodnotou je vydělat peníze. To se e musí nějakým způsobem změnit. Nevěřím, že to Andrej Babiš změní,“ řekl.

Pravice vůči Milionu chvilek ochladla

Domácí

O regionech mluvila i socioložka Ida Kaiserová. „Naše země je centralisticky poměrně organizovaná, ve středu má velkou metropoli, ta září jako slunce. Čím jste od něj dál, tím víc žijete ve stínu a chladu. Taková organizace prostoru je i v Plzeňském kraji. Čím dál jste od Plzně, tím méně na vás dopadá paprsků,“ řekla socioložka. Plzeň je podle ní obklopena prstencem obcí, kde žijí lidé s plzeňskými platy a vzděláním.

„Ti statisticky spadnou ale do okresů jako je Plzeň-sever, Rokycany nebo další. Řada těch statistik pak vypadá velmi dobře, ale realita je jiná. Sice má exekuci v kraji 9,6 procenta obyvatel, ale čím víc jdete na sever, tak čísla rostou a pak se v některých okresech dostáváte se i na 20 procent,“ řekla Kaiserová.

Protesty Milionu chvilek podporuje třetina lidí, polovina je proti

Domácí

Podle ní je problém i ve vzdělávání, kde ho spoustu mladých nedokončí. Je pro ně atraktivnější začít vydělávat peníze, které jejich rodina, často v exekuci, zoufale potřebuje. „Jediným řešením je regionální politika, pro kterou ale nejsou tyto řídce osídlené oblasti atraktivní. Proto jsou pak lidé vůči politice apatičtí,“ dodala.

Milion chvilek svolal další demonstraci do centra Prahy

Domácí

Vystoupila i známá herečka Aňa Geislerová. Prohlásila, že by chtěla žít v sebevědomé zemi, která umí říkat ano i ne. „Hrozně ráda bych připomněla politikům i občanům, že politici jsou naši zástupci. My jim svěřujeme zodpovědnost za naše životy a jestliže jsme nespokojení s tím, co dělají, musíme to svým hlasem změnit,“ řekla herečka.

I Jana Filipová z Milionu chvilek známá především soudním sporem s premiérem, který prvoinstančně vyhrála, varovala před dezinformacemi, které velmi často cílí na lidi důchodového věku. „Já si myslím, že občansky aktivní člověk může být každý. To, že člověk dokáže přemýšlet nad informacemi, které se k němu dostávají, to už je občanský aktivismus,“ řekla Filipová.

Foto: Jiří Šolc, Právo

Milion chvilek zahájil svůj štafetový běh v Plzni.

Na následné demonstraci na náměstí Republiky vystoupili kromě řečíků z besedy také slameři Anatol Svahilec a Sufjan či Eva Volfová a Jan Valdman z plzeňské občanské sítě pro)(hnutí.

Na závěr demonstrace se předala štafeta dalšímu městu v pořadí – Jihlavě. Předali se Tři špejle, velká dřevěná trojnožka ve státních barvách, které symbolizují tři pilíře, zásadní hodnoty pro demokracii: lásku, odvahu a kritické myšlení.

Tři špejle vznikly před třemi lety v rámci pro)(hnutí a „štafetový trojkolík“ tak má svůj původ právě v Plzni, kde už se na veřejných akcích objevoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám