Hlavní obsah

Milion chvilek chce od Filipa omluvu kvůli spojování s kyberútokem v Benešově

Spolek Milion chvilek pro demokracii poslal předžalobní výzvu předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi. Ten loni v prosinci naznačil, že spolek by mohl nést odpovědnost za kybernetický útok, jemuž čelila benešovská nemocnice. Spolek požaduje omluvu, jinak podá žalobu na ochranu dobré pověsti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Článek

Filip v prosinci v projevu na zasedání ústředního výboru KSČM ostře kritizoval spolek, který pořádá demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). „Teď si vyzkoušeli blokádu hlavního nádraží, vyzkoušeli si kybernetický teroristický útok na nemocnici a zatím jim to prochází,“ řekl tehdy. Podle Milionu chvilek Filip také nařkl spolek z toho, že usiluje o státní převrat.

„Toto tvrzení je nedoložené, lživé a absurdní. Terorismus je závažný trestný čin, který je v naprostém rozporu s činností Milionu chvilek, jež směřuje k ochraně a prohlubování demokracie. Spolek proto dnes zaslal Vojtěchu Filipovi předžalobní výzvu. Pokud se pan Filip do týdne za své lživé výroky neomluví, podá na něj spolek žalobu na ochranu dobré pověsti,“ uvedli zástupci Milionu chvilek.

V benešovské nemocnici řádil ruský virus Ryuk

Internet a PC

Předseda spolku Mikuláš Minář uvedl, že spojovat názorové oponenty se závažnou trestnou činností je typickou praktikou předlistopadové komunistické strany. Filip se podle něj snaží vyvolat pochybnosti u části společnosti, jež není názorově vyhraněna.

„Veřejný prostor je dnes bohužel přesycen množstvím lží a polopravd, které je někdy pro někoho těžké oddělit od pravdivých informací. I proto si takovouto lež, jejímž jediným cílem je Milion chvilek před veřejností zdiskreditovat, nenecháme líbit, obzvláště zaznívá-li z úst prvního místopředsedy Poslanecké sněmovny. V tomto případě je zcela namístě bránit se právní cestou,“ dodal Minář.

Provoz benešovské nemocnice ochromil 11. prosince kryptovirus, k útoku se nikdo nepřihlásil. Policejní mluvčí Vlasta Suchánková řekla, že data v nemocnici napadl ruský vir Ryuk a že nešlo o cílený útok na jeden subjekt.

Nemocnice fungovala v omezeném režimu, do plného provozu se ji podařilo vrátit 30. prosince. Provozní ztrátu za prosinec vyčíslila na 38 milionů korun, na další dva miliony vyšlo přeinstalování serverů. Deset milionů je nemocnice schopná zaplatit ze svých zdrojů, Středočeský kraj poskytne nemocnici na ztráty 30 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám