Hlavní obsah

Miliardář Babiš si troufl na Prahu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš, lídryně ODS Miroslava Němcová a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg svedou bratrovražedný boj o volební hlasy v pravicově zaměřené Praze. Senátor a podnikatel Tomio Okamura naopak vyzve prvního místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska ve středních Čechách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podnikatel a politik Andrej Babiš

Článek

Předseda hnutí ANO Babiš ve čtvrtek Právu potvrdil, že bude o sněmovní křeslo usilovat v hlavním městě, nikoliv, jak plánoval, ve středních Čechách, kde by narazil na Kalouska.

„Chtěl bych Prahu, protože v ní budou kandidovat ostatní lídři a budu se s nimi moct utkat v televizních debatách,“ řekl Právu Babiš. Kandidátky zveřejní hnutí ANO v pátek. Ve čtvrtek tak učinila TOP 09, která potvrdila nasazení Schwarzenberga i Kalouska. Jenže soustředění pravicových lídrů v Praze se stranám nakonec nemusí vyplatit.

„Kdybych byl volební stratég, tak bych asi síly rozložil lépe. Koneckonců součet hlasů je vždy jen sto procent a efekt silného lídra se v tomto případě těžko dostaví,“ řekl Právu politolog Tomáš Lebeda. Podle něj totiž babišovci budou vysávat voliče hlavně TOP 09 a ODS.

„Bohatý a vlivný podnikatel nebude pro levici tak atraktivní, i když hesla ANO ve stylu, že lidem zajistí práci, nejsou zrovna pravicová,“ dodal Lebeda.

„Okamura ubere hlasy spíš levici“

V Praze se kromě tří lídrů o hlasy voličů popere i odborový předák Jaroslav Zavadil, který povede kandidátku ČSSD, bývalá poslankyně Marta Semelová za KSČM, zelený Ondřej Liška a lidovecký kandidát Daniel Herman.

Naopak Okamurův Úsvit přímé demokracie ubere podle Lebedy spíš soc. dem., komunistům a zemanovcům, počítat ale může i s protestními hlasy napříč spektrem. Jeho šéf Okamura ve čtvrtek Právu potvrdil, že bude kandidovat proti Kalouskovi.

Souboje v miliónových krajích
PrahaStředočeský krajJihomor. krajMoravskosl. kraj
ČSSDJaroslav ZavadilJan HamáčekBohuslav SobotkaLubomír Zaorálek
ODSMiroslava NěmcováPetr BendlPetr FialaZbyněk Stanjura
TOP 09 a STANKarel SchwarzenbergMiroslav KalousekRom KostřicaPavol Lukša
KSČMMarta SemelováStanislav GrospičVojtěch AdamMiroslav Opálka
KDU-ČSLDaniel HermanIvan GabalJiří MiholaTomáš Podivínský
ANOAndrej BabišTomáš Březinaxx
Hlavu vzhůru!xxxLiana Janáčková

„I když jsem tělem a duší Moravák, a to i po mamince, tak jsem se rozhodl kandidovat za Středočeský kraj. Bylo to těžké dilema, ale rozhodl jsem se vyslyšet přání obrovského množství lidí hlavně z Moravy, abych se přímo postavil Kalouskovi. Navíc je Středočeský kraj z hlediska výsledku pro Úsvit klíčový,“ řekl Právu Okamura. Také jeho hnutí v pátek odhalí své kandidátky. Pokud Okamura ve volbách uspěje, bude si muset vybrat, zda zůstane senátorem za Zlínsko, anebo zasedne ve Sněmovně.

Zavedené strany prošpikovaly své kandidátky úspěšnými starosty a dalšími komunálními politiky. Nové strany a uskupení sázejí častěji na osobnosti z jiných oborů, třeba ze sportu či kultury. Nejzajímavější souboje se kromě Prahy odehrají v dalších třech miliónových krajích, které mohou právě kvůli své početnosti volební klání rozhodnout – ve Středočeském, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.

Občanští demokraté proti Kalouskovi staví ve středních Čechách Petra Bendla, ČSSD Jana Hamáčka a KSČM Stanislava Grospiče. Lidovci vsadili na sociologa Ivana Gabala a za hnutí ANO má kandidovat podnikatel Tomáš Březina, o kterého usilovala ODS.

Krása chce zpět

V Moravskoslezském kraji bude lídrem TOP 09/STAN bývalý poslanec Pavol Lukša, který se utká s místopředsedou ČSSD Lubomírem Zaorálkem a s exministrem Zbyňkem Stanjurou z ODS. Hnutí Bobošíkové Hlavu vzhůru! zde postavilo jako lídra bývalou senátorku Lianu Janáčkovou.

Jedničkou TOP 09 a STAN v Jihomoravském kraji bude exposlanec Rom Kostřica, který vyzve mj. šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku a exministra školství Petra Fialu, který je lídrem ODS. V Plzeňském kraji povede TOP 09 a STAN do voleb Marek Ženíšek, který ve funkcích náměstka ministrů působil na spravedlnosti a zdravotnictví. Barvy ODS tu bude hájit místopředseda strany Jiří Pospíšil a soc. dem. hejtman Milan Chovanec.

Lídrem lidovců bude předseda Národní rady zdravotně postižených a někdejší poslanec za Unii svobody Václav Krása. Jedničkou TOP 09 a STAN v Královéhradeckém kraji bude exministr zdravotnictví Leoš Heger, proti němuž půjde šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Souboj starostů se odehraje na Liberecku, a to mezi starostou Semil, exposlancem Janem Farským (TOP 09 a STAN), a starostkou České Lípy Hanou Moudrou (ODS). Do jejich soupeření bude chtít zasáhnout lídr ČSSD Pavel Ploc.

Obdobný souboj proběhne na Zlínsku, kde se o přízeň voličů budou ucházet místostarosta Suché Lozi Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) a místostarosta Uherského Brodu Jan Hrdý (ODS). Postaví se jim hradní kancléř Vratislav Mynář (SPOZ).

Do voleb i trenér

V Olomouckém kraji povede kandidátku TOP 09 a Starostů exposlankyně Jitka Chalánková. Nová jména do politiky chce přivést TOP 09 a STAN ve čtyřech krajích. V Ústeckém kraji je to elektrotechnik Michal Kučera, na Vysočině někdejší náměstek ministra zemědělství Karel Tureček.

V Pardubickém kraji si první místo vydobyl starosta České Třebové Jaroslav Zedník a v Karlovarském basketbalový trenér Roman Maleček. Jak uvedli zástupci TOP 09 a STAN na tiskové konferenci, diskuse o lídrech byla ve straně klidná.

„V poměrně krátké době jsme se dohodli jak na programu, tak na kandidátech. Myslím, že máme dobré lídry do jednotlivých krajů,“ prohlásil Schwarzenberg. S jakým programem půjde strana do voleb, ale nechtěli prozradit, představí ho až příští týden.

Program strany má podle Schwarzenberga spočívat v právním a fungujícím státu, neboť „právo je základ každého státu“. Jak dodal, jeho strana chce také sociální stát, neboť tato otázka leží TOP 09 na srdci. „Ale víme, že problémy dneška nemůžeme řešit na úkor budoucnosti,“ dodal.

Krajští lídři
PrahaStředoč.JihočeskýPlzeňský
ČSSDZavadilHamáčekZimolaChovanec
TOP09SchwarzenbergKalousekBezecnýŽeníšek
KSČMSemelováGrospičFilipŠidlo
ODSNěmcováBendlKubaPospíšil
KDUHermanGabalBartošekKrása
SZLiškaLáskaKovářŠtěrbová
SPOZŽákAdamecKužvartPortová
ANOBabišJermanováMaxováVozdecký
HV!ZoufalíkBobošíkováDoktorBaumruk
ÚSVITŠarapatkaOkamuraPražákBárta
KarlovarskýLibereckýÚsteckýKrálovehr.
ČSSDNovotnýPlocFoldynaOrgoníková
TOP09MalečekFarskýKučeraHeger
KSČMHojdaMackovíkHubáčkováMarková
ODSBurešMoudráHolečekStaněk
KDUHalákováSvobodaSteinerBělobrádek
SZNěmecHudecŠkodaKudrnáč
SPOZKvasničkaNezmarTomanHůlka
ANOProcházkaKomárekBrabecPilný
HV!PateraJirmanKyselaJeník
ÚSVITRiesHnykováKádnerŠtětina
PardubickýJihomoravskýOlomouckýMoravskos.
ČSSDEffenberkSobotkaVáňaZaorálek
TOP09ZedníkKostřicaChalánkováLukša
KSČMMatušovskáAdamČernýOpálka
ODSJiroutFialaNovotnýStanjura
KDUJunekMiholaJurečkaPodivínský
SZČáslavkaSeitlováŠkabrahaBrady
SPOZŠtenglLuklAugustinPecina
ANOKolovratníkStropnickýFaltýnekHájek
HV!HlaváčVolfováNovákJanáčková
ÚSVITNovákAdamFialaFiedler
VysočinaZlínský
ČSSDBěhounekSeďa
TOP09TurečekGazdík
KSČMKováčikKoníček
ODSFischerováHrdý
KDUHerbrychBenešík
SZKonvalinkováBerg
SPOZŠvihlíkováMynář
ANOJourováVondráček
HV!NechvátalÚlehla
ÚSVITLankHolík

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Foto: Profimedia.cz

Tomio Okamura

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Reklama

Výběr článků

Načítám