Hlavní obsah

Michálek: nejvíce mě překvapila reakce premiéra, budu žádat omluvu

Novinky, Stanislav Dvořák
Praha

Libor Michálek, který zveřejnil nahrávky naznačující korupci na ministerstvu životního prostředí, byl hostem Otázek Václava Moravce na ČT1. Reakce premiéra Petra Nečase (ODS) na tuto kauzu ho velmi překvapila. Žádá od něj omluvu. Nečas řekl, že Michálek je nedůvěryhodný a běhal měsíce po ministerstvu s nahrávacím zařízením, místo aby šel na policii.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek

Článek

"Předpokládal jsem, že pokud seznámím ministra s nahrávkami, tak se k tomu postaví čelem a ukončí spolupráci s Knetigem," řekl Michálek. Největším překvapením pak pro něj byla reakce premiéra. Předpokládal prý, že se pokusí zjistit skutečný stav věcí, než se obrátí na média.

"Pan premiér je nedůvěryhodný," řekl Michálek. Pochybuje o tom, že má zájem o boj proti korupci. Zároveň Michálek chce, aby Nečas vzal zpět některé výroky na jeho adresu a omluvil se. Zvažuje, že v krajním případě se toho bude domáhat u soudu.

O Knetigovi, Drobilovu poradci, řekl, že byl dříve jeho přítelem, ale pak Michálek zjistil, že ho chtěl využít, aby dělal nestandardní kroky a vyváděl peníze z rozpočtu. První podezření vzniklo podle Michálka na konci srpna.

S ministrem Radkem Johnem (VV) se poprvé setkal koncem září. Přesné termíny si dnes už nepamatuje, a proto mohly vzniknout nesrovnalosti v datech udávaných jím a Johnem.

Na policii tehdy nešel. Bylo mu jasné, že není možné postupovat jen na základě nějakých tvrzení. Dodal, že má vážné pochybnosti o tom, že ČR je právní stát.

Ministr Drobil prý nikdy neměl výtky k jeho práci, a proto odmítá, že by si schůzky nahrával proto, aby mohl vydírat, protože jemu samotnému hrozilo odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám