Hlavní obsah

Michaela Šojdrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo
Článek

Dlouhodobě nejvýznamnější žena KDU-ČSL už několikrát stála před branami předsednické či ministerské funkce, nikdy jí ale nedosáhla. Ač byla ve vedení strany a lidovci se dostali téměř do každé z vlád, ministerský post na Michaelu Šojdrovou nikdy nezbyl. V roce 2014 byla zvolena europoslankyní.

Na druhou stranu: zatímco tváře u lidovců se často střídaly a dělily do křídel kalouskovců, svobodovců a čunkovců, ona jako jedna z mála zůstávala pořád nahoře a k ničímu "křídlu" nepatřila.

Rodačka z Kroměříže vstoupila do KDU-ČSL

Šojdrová je spojena s východní Moravou, narodila se 28. října 1963 v Kroměříži a ve městě žije celý život. Vystudovala Vysokou školu zemědělskou v Brně obor sadovnictví-krajinářství a jako zahradní architekta pracovala na konci 80. let.

Posléze složila státní zkoušku z francouzštiny a učila tento jazyk na kroměřížském gymnáziu. Je členkou česko-francouzské společnosti v Kroměříži. V roce 2009 dostala od francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho Řád za zásluhy za rozvoj vztahů mezi ČR a Francií na poli kultury.

Šojdrová vstoupila do politiky jen pár měsíců před listopadovou revolucí. Stala se členkou Československé strany lidové. V ní se angažovala i její matka Eva Nováková (senátorka v letech 1996-1998).

V roce 1992 se Šojdrová stala místopředsedkyní výboru strany v Kroměříži. Od roku 1995 je členkou celostátní konference strany. O rok později byla poprvé zvolena poslankyní. Už od počátku své práce ve Sněmovně se soustředila na obor školství.

Ve funkcích poslankyně Poslanecké Sněmovny a 1. místopředsedkyně KDU-ČSL skončila v roce 2010, členkou strany je nadále.

Málem ministryně, málem předsedkyně

Její velká politická chvíle několikrát málem přišla v roce 2006, kdy měla největší naději stát se ministryní i předsedkyní strany. Po patové volbě se s ní jednu chvíli počítalo na post ministryně kultury, vzhledem ke složitostem vyjednávání ale na ni nakonec místo nezbylo, i když lidovci resort posléze spravovali.

Po odchodu Miroslava Kalouska po jeho nezdařeném pokoutném vyjednávání o vládě s ČSSD s podporou komunistů, se hledal nový šéf strany. O Šojdrové se také uvažovalo, okamžitě ji ale přebila nová naděje: její soused ze vsetínského okresu Jiří Čunek. Šojdrová byla zvolena místopředsedkyní. V roce 2007 také po nějaký byla předsedkyní lidoveckého klubu v dolní komoře.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Poslankyně Michaela Šojdrová na sjezdu KDU-ČSL

V té době měla i druhou šanci stát se ministryní, tentokrát svého nejoblíbenějšího resortu-školství. Upozornila, že tehdejší šéfka resortu Dana Kuchtova nezvládá program evropských dotací. Z ministerstva navíc odcházeli schopní úředníci a bouřily se proti ní i školy. Kuchtová byla odvolána.

Resort ale patřil Zeleným, dát ho lidovcům, by znamenalo další šachy, a tak svou politickou kariéru v čele ministerstva školství začal nynější šéf Strany zelených Ondřej Liška.

Bojte se psů

Články k tématu

Sirotky chtějí také čeští Syřané

Občanská iniciativa Češi pomáhají má k dispozici 15 až 20 rodin, které prošly školením a jsou připraveny se ihned postarat o dětské uprchlíky z táborů v Řecku....

Šojdrová zvažuje, zda vystřídá Čunka

Místopředsedkyně poslanců KDU-ČSL Michaela Šojdrová uvažuje o tom, že se v červnu utká o křeslo předsedy lidovců. V rozhovoru pro rádio Impuls v úterý uvedla,...

Čunek bude bojovat o setrvání v čele KDU-ČSL

Odcházející vicepremiér Jiří Čunek sice ve vládě končí, v čele lidové strany chce ale dál zůstat. Někteří jeho spolustraníci se staví proti tomu. K odstoupení...

Lidovcům vadí poplatky pro novorozence

Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová přišla v pátek s návrhem, aby od poplatku za pobyt v nemocnici byli osvobozeni novorozenci...

Kalousek už nechce vyjednávat o vládě

Bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, který nadále zůstává šéfem poslaneckého klubu, už nechce být v týmu lidoveckých vyjednavačů o vládě. Přitom podle...