Hlavní obsah

Michaela Marksová-Tominová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Horník, Právo
Článek

Michaela Marksová-Tominová je bojovnicí za rovné příležitosti žen a mužů v oblasti pracovní i rodinné. Je členkou ČSSD, v letech 2014 až 2017 byla ministryní práce a sociálních věcí.

Narodila se 20. března 1969  v Praze. Je neteří Julia Tomina, filozofa, který podepsal Chartu 77, jeho žena Zdena byla dokonce její mluvčí.

Tominová absolvovala Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V 90. letech odjela s manželem do Anglie a po návratu začala působit v organizacích zabývajících se rovnoprávností žen a mužů. Pracovala v časopise Cosmopolitan a v neziskové organizaci Gender Studies, která původně vznikla jako odborná knihovna, později se začala orientovat na širší publikum. Marksová byla v pozici ředitelky pro styk s veřejností.

V roce 1997 vstoupila do ČSSD. Už v roce 1998 kandidovala v komunálních volbách do zastupitelstva Prahy 10. Uspěla ale až v roce 2006. V letech 2010 až 2012 byla místostarostkou městské části Prahy 2, od roku 2006 až do roku 2018 zastupitelkou.

Rovnosti pohlaví se postupně začala věnovat i v politice. V letech 2004 - 2006 vedla obor rodinné politiky na ministerstvu práce a sociálních věcí. Poté ještě rok a půl působila ve funkci ředitelky odboru rovných příležitostí na ministerstvu školství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou-Tominovou

O tématice rovných příležitostí publikovala několik knih, například titul Rodina a práce - jak je sladit a nezbláznit se.

V roce 2013 se stala kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí ve vznikající vládě Bohuslava Sobotky. Pozice měla nejprve připadnout Petru Krčálovi, ten se jí ale nečekaně z vážných rodinných důvodů vzdal.

V lednu 2014 byla Marksová-Tominová jmenována ministryní práce a sociálních věcí, kterou byla do prosince 2017. Ve funkci už v roce 2014 prosadila například obnovení valorizace důchodů o inflaci a třetinu růstu reálné mzdy a také zvýšení minimální mzdy na 9200 korun.

Rozruch vzbudilo její odvolání ředitelky Úřadu práce Marie Bílkové, kterou kritizovala na velké navyšování počtu úředníků na ústředí, místo posilování práce „v terénu”. Prosazovala zavedení zálohovaného výživného pro rodiče, kteří nedostávají od druhého rodiče alimenty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michaela Marksová

Od května 2019 je členkou Rady České tiskové kanceláře, nominovala ji ČSSD.

Tominová má dvě děti. Její manžel Arnošt Marks je specialistou na evropské fondy. Během své funkce ve vládě přiznala, že spolu s manželem nežijí.

Články k tématu