Hlavní obsah

Mezi pavučinami a akumulátory. Podívejte se do chátrajícího protiatomového krytu z 50. let

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Podzemí pod pražským Smíchovským nádražím skrývá malé téměř hororové tajemství. Nachází se zde chátrající protiatomový kryt z 50. let. Podívejte se s námi, jak to mezi pavučinami a starými akumulátory vypadá.

Pražské Smíchovské nádraží skrývá protiatomový kryt z 50. letVideo: Novinky

 
Článek

Venku na Smíchově je třicet stupňů a pálí slunce. Jakmile však vstoupíme do prostoru pod zdejším vlakovým nádražím, připadáme si jako v úplně jiném světě desítky let nazpět.

Protiatomový kryt, který se zde nachází, je už dávno vyřazený z civilní obrany. Byl vytopen při povodni v roce 2002 a od té doby vlastně chátrá.

Člověk si zde proto připadá téměř jako ve scéně z hororového filmu. Celkem rozlehlý prostor „zdobí“ obrovské pavučiny, rozpadlé svítilny, staré akumulátory, ochranné oblečení či plynové masky. Všude se navíc povalují staré trámy či kusy nábytku.

Z krytu bude asi sklad nebo archv

Kryt měl za studené války sloužit pro účely civilní obrany. „Kryt se používal v případě napadení státu pro řízení železniční stanice, výpravčí a personál v případě ohrožení řídil provoz nahoře,“ vysvětlil Novinkám Marek Illiaš ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Podzemní prostory dostala SŽDC loni v červenci od Českých drah a nyní přemýšlí, jak s ním naloží.

„Pravděpodobně už nebude fungovat pro původní využití, uděláme z něj buď archiv nebo skladové prostory,“ nastínil Illiaš.

Reklama

Výběr článků

Načítám