Hlavní obsah

Meteorologové varují před silnými bouřkami, po nich dorazí tropy

Novinky, jim

Již ve čtvrtek odpoledne se rozpoutají na mnoha místech České republiky bouřky, ke kterým se v noci přidá studená fronta od západu. V pátek se obloha zahalí hustými mračny a do prudkých dešťových clon bude ještě bít bouřlivý vítr. V sobotu se ale obloha opět vyjasní a teploty budou postupně narůstat až do konce měsíce, kdy bude možné naměřit až tropických 30 stupňů Celsia. Vyplývá to informací Meteopressu.

Článek

Přestože ráno naměřili meteorologové například na Jizerce ještě minus pět stupňů Celsia a pod bod mrazu padaly teploty i na Labské boudě nebo na Šindelové, po většinu čtvrtka by mělo převládat teplé letní počasí. Na území ČR bude proudit teplý jižní vzduch, teploty se budou v průměru pohybovat mezi 24 až 28 stupni Celsia.

Odpoledne se ale objeví první přeháňky a teplé počasí podnítí na západě a Českomoravské vrchovině vznik bouřek.

Z Německa se přes noc začne valit do Čech studená fronta, která následující den podstatně zchladí. „Očekávají se značné teplotní rozdíly, například na západě budou teploty do 13 stupňů, na Moravě a ve Slezsku do 24 stupňů,“ poznamenala Dagmar Honsová z Meteopressu.

V pátek by mělo být zataženo s deštěm a intenzivními bouřkami, které by měly nejvíce zasáhnout východ území. Na Moravě bude sice ještě dopoledne polojasno, ale po poledni se zatáhne a právě zde by měly udeřit bouřky nejmocněji. K tomu se přidají kroupy a silný vítr o rychlosti 70 kilometrů v hodině. Napršet by mělo až 30 milimetrů.

Výstražná informace ČHMÚ pro noc a pátek
Přívalový déšť může vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů apod.
Pro omezení škod nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.).

V sobotu se však oblačnost s přeháňkami vyskytne už jen přechodně, obloha bude převážně polojasná a odpolední maxima narostou k intervalu od 17 do 21 stupňů Celsia. V neděli se budou oblaka nadále rozplývat a teploty se zvednou o další dva stupně. „Rána budou ale chladnější, mezi pěti až devíti stupni, ojediněle se objeví mlhy,“ upozornila Honsová.

Podle ní se od počátku dalšího pracovního týdne obnoví teplé jižní proudění a do úterka mohou rtuti teploměrů dosáhnout až k tropické hranici 30 stupňů Celsia.

BEZVĚTŘÍ - 0-0,2 m/s, pod 1 km/h, kouř stoupá svisle vzhůru
VÁNEK - 0,3-1,5 m/s, 1-5 km/h, směr větru je poznatelný podle pohybu kouře, vítr však nepohybuje větrnou korouhví (směrovkou)
SLABÝ VÍTR - 1,6-3,3 m/s, 6-11 km/h, vítr je cítit ve tváři,listy stromů šelestí, větrná směrovka se začíná pohybovat
MÍRNÝ VÍTR - 3,4-5,4 m/s, 12-19 km/h, listy stromů a větvičky jsou v trvalém pohybu, vítr napíná praporky a slabě čeří hladinu stojaté vody
DOSTI ČERSTVÝ VÍTR - 5,5-7,9 m/s, 20-28 km/h, vítr zdvíhá prach a kousky papíru, pohybuje slabšími větvemi
ČERSTVÝ VÍTR - 8,0-10,7 m/s, 29-38 km/h, listnaté keře se začínají hýbat, na stojatých vodách se tvoří menší vlny se zpěněnými hřebeny
SILNÝ VÍTR - 10,8-13,8 m/s, 39-49 km/h, vítr pohybuje silnějšími větvemi, telegrafní dráty sviští, používání deštníků se stává nesnadné
PRUDKÝ VÍTR - 13,9-17,1 m/s, 50-61 km/h, vítr pohybuje celými stromy, chůze proti větru je obtížná
BOUŘLIVÝ VÍTR - 17,2-20,7 m/s, 62-74 km/h, vítr ulamuje větve, chůze proti větru je téměř nemožná
VICHŘICE - 20,8-24,4 m/s, 75-88 km/h, vítr působí menší škody na stavbách (strhává komíny, tašky ze střech)
SILNÁ VICHŘICE - 24,5-28,4 m/s, 89-102 km/h, vyskytuje se na pevnině zřídka, vyvrací stromy, působí větší škody
MOHUTNÁ VICHŘICE - 28,5-32,6 m/s, 103-117 km/h, vyskytuje se velmi zřídka, působí velké škody na domech, lesích
ORKÁN - nad 32,7 m/s, nad 118 km/h, ničivé účinky

Reklama

Výběr článků

Načítám