Hlavní obsah

Meteorologové varují před silným deštěm

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ber

Meteorologové čekají v úterý v příhraničních oblastech vydatný déšť. Silně má pršet v oblasti Jizerských hor, Jeseníků či Beskyd. Spadnout tam může 60 až 90 litrů na metr čtvereční. Intenzivní srážky mohou v těchto oblastech mírně zvednout hladiny řek.

Animace srážek od úterního rána do středečního poledneVideo: windy.com

 
Článek

Varování před velmi vydatným deštěm platí pro okresy Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice a Tanvald v Libereckém kraji, dále Trutnov a Vrchlabí v Královéhradeckém kraji, pro Jesenicko v Olomouckém kraji a okresy Bruntál, Krnov, Frýdek-Místek, Jablunkov a Třinec v Moravskoslezském kraji.

Na začátku září se vyčasí

Počasí

V několika dalších okolních příhraničních regionech pak platí méně závažná výstraha na vydatný déšť, konkrétně na Liberecku, Šumpersku, v okolí Rýmařova, Rožnova pod Radhoštěm, Vsetína, Českého Těšína, Frenštátu pod Radhoštěm, Frýdlantu nad Ostravicí a Havířova.

Foto: Novinky

Výstraha meteorologů ze 30. srpna 2021

„Při silném dešti je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Je třeba také nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst a omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací,” nabádají meteorologové.

Srážky budou většinou ustávat v noci, ve Slezsku by měly vydržet do středečního poledne. Současně platí v zasažených oblastech povodňová bdělost, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity.

„Doporučujeme vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě toku,” tvrdí meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám