Hlavní obsah

Meteorologové varují před nočními extrémními bouřkami

ČESKÁ REPUBLIKA

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstražnou informaci, v níž varuje před bouřkami, které budou v Čechách řádit večer a v noci. Stupeň nebezpečí je podle odborníků extrémní.

Článek

Varování platí pro Prahu, Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj a Vysočinu. Deště už zasáhly Plzeňsko, nejsilněji řádily na Klatovsku. Doprovází je krupobití.

Bouřlivé počasí přinesl teplý vzduch od jihu. Pás se šíří od jihozápadu dál přes Česko. Podle meteorologů může místy napršet až 40 mm srážek. S postupujícím večerem budou bouřky slábnout.

V ČR přetrvává velmi teplé počasí, pro které jsou bouřky obvyklé. Na začátku týdne byly několikrát překonány teplotní rekordy. Nejteplejším dnem bylo úterý, kdy teploty dosahovaly až 37 stupňů Celsia. [celá zpráva]

Na Plzeňsku vítr srážel stromy

Vpodvečer se pás bouřek přehnal Plzeňským krajem. Vítr lámal stromy a trhal dráty elektrického vedení. Voda zatopila sklepy v několika obcích.

Krajští hasiči do osmé hodiny večer zaznamenali více než tři desítky výjezdů. "Postiženy jsou všechny okresy," řekl ČTK mluvčí hasičů František Vaško.

V Nemanicích na Domažlicku zablokovaly popadané stromy silnici. V obci Krsy potrhaly spadlé stromy elektrické vedení. "Dva topoly dopadly na vedení také v obci Radnice na Plzeňsku," doplnil Vaško. Další padlý strom zatarasil koleje na trati mezi Pocinovicemi a Úborskem na Domažlicku.

Teploty na Moravě zůstávají nad 30 stupni

Meteorologové předpokládali na konci týdne ochlazení až o deset stupňů, teploty ale zůstaly stále v blízkosti třicítky, na Moravě tropickou hranici stále překračují.

Ve čtvrtek také na jihu Moravy padl další teplotní rekord. Ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku naměřili 35,2 stupně. Dosavadní rekord pro tento den z roku 1998 byl o 1,1 stupně nižší.

Na pátek meteorologové očekávají pro jižní Moravu odpolední maxima 33 až 37 stupňů. Bouřky se mohou objevovat lokálně. V Čechách by měly teploty vystoupit nejvýše na 29 až 33 stupně.

Reklama

Související témata:

Související články

Teplotní rekord v ČR opět padl

V pražském Klementinu padl potřetí za sebou teplotní rekord. Odpoledne tam naměřili 34,1 stupně, večer dokonce 35,4 stupně, což je o 1,4 stupně víc, než činil...

Výběr článků

Načítám