Hlavní obsah

Meteorologové ukázali, jak vypadalo pálení čarodějnic z vesmíru

Úterní pálení čarodějnic zaznamenaly i družicové snímky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu ukázal, jak vatry vypadají na fotkách pořízených družicí Metop-1.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Družicový snímek ukazující ohně při letošním pálení čarodějnic

Článek

„Jednotlivé tečky na snímcích z meteorologické družice Metop-1. reprezentují oheň, případně blízkou skupinu ohňů, zachycených ve večerních hodinách 30. 4. 2019 kolem 21:20 středoevropského letního času,“ popsali meteorologové s tím, že družice jsou pochopitelně schopny zachytit oheň pouze v lokalitách, kde je zcela jasno.

Pro srovnání meteorologové ukázali i podobný družicový snímek z 30. dubna roku 2017, přičemž konstatovali, že geografické rozložení ohňů je téměř stejné.

Pálení čarodejnic v ŘevnicíchVideo: Jakub Svoboda, Právo

„Snímek je tzv. nočním mikrofyzikálním RGB produktem, složeným ze tří tepelných kanálů přístroje AVHRR. Velikost jednotlivých obrazových bodů snímku je přibližně 1×1 km; pokud je tedy na území této velikosti, zachyceném jednotlivými pixly, více ohňů, nelze je od sebe odlišit - na snímku se spojí do jediného tepelného zdroje,“ popsal interpretaci družicových snímků Martin Setvák z družicového oddělelení ČHMÚ.

Stejný princip odborníci využívají například při monitorování rozsahu lesních požárů v málo obydlených či těžko přístupných oblastech.

Reklama

Výběr článků

Načítám