Hlavní obsah

Meteorologové: nejdřív přijdou povodně, po nich kruté mrazy

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V příštích dnech si počasí s námi doslova zahraje ruletu. Meteorologové předpovídají nejdříve povodně a náledí a ty pak vystřídají kruté mrazy. Ve čtvrtek by měly teploměry ukazovat až 10 stupňů Celsia nad nulou.

Článek

"Protože předtím byly až 20stupňové mrazy, sníh roztaje a do toho bude pršet. V důsledku toho, zejména na jihu a západě republiky, varujeme před lokálními povodněmi a řidiče upozorňujeme na možnost náledí, protože zem je promrzlá," řekl na Nový rok Marian Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Jeho kolega Vladimír Seifert upozornil, že deštivý bude i víkend, kdy v pátek se očekává oblačno až zataženo, místy déšť, k večeru pak sníh s deštěm. Na vozovkách, zejména ve vyšších polohách, se mohou vytvářet sněhové jazyky. V sobotu má podle Seiferta tak být oblačno s dešťovými nebo sněhovými přeháňkami a odpoledními teplotami od 0 do 4 st. C.

"Od neděle se začne výrazně ochlazovat a k tomu přibude i sněžení. Očekáváme noční teploty od -5 do -9 st. a denní od -8 do -4 st. Od pondělí zhruba do čtvrtka pak pokles teplot bude ještě výraznější, na nočních -15 až -20 st. a denních -10 až -5 st. C.," uvedl Seifert.

Leden teplotně podprůměrný

Podle Seiferta leden má být srážkově průměrný, ale teplotně podprůměrný. Ve druhé dekádě, tedy od 11. do 20. ledna by noční teploty měly být v rozmezí -4 až -10 st., denní -4 až 2 st. C. Občas bude sněžit. Od 21. do 31. ledna meteorologové očekávají oblačno, občas polojasno, ojediněle sněžení, noční teploty -7 až -13 st., v místech s vyjasněním až -17 st. C. Denní by měly být v rozmezí -3 až 3 st. V závěru měsíce by se pak mohlo trošku oteplit.

Největší rozdíly 28 stupňů

Počasí udělalo kotrmelec už na Silvestra. Jestliže ještě v pondělí byly denní teploty až 14 st., na Silvestra už byly -12 st. a na Nový rok dokonce -21 stupňů. Podle uvedeného ústavu nejvyšší teplota, a to 7,7 st. byla v Klatovech, naopak nejnižší v Jeseníkách -21,2 st. To je rozdíl téměř 28 stupňů. Tak velký během jednoho či dvou dnů, jako tomu bylo letos, byl naposledy na Silvestra v roce 1978. Tehdy však po něm následovaly dlouhodobé mrazy, zatímco letos budou mrazy střídat krátké oblevy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám