Hlavní obsah

Meteorologové chtějí nové srážkové radary, vybrat je mají ti nejdražší právníci

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vypsal tendr na právníky. Ti by pro něj měli zorganizovat veřejnou zakázku na obnovu radarů měřících srážky v hodnotě téměř dvou miliónů korun. Ze zadávacích podmínek ale vyplývá, že šance nebudou rovné.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Betonová věž meteo-radiolokátoru Českého hydrometeorologického ústavu na vrchu Praha ve vojenském výcvikovém prostoru Jince.

Článek

Vedle obvyklých kvalifikačních předpokladů musí totiž advokátní kancelář splňovat i další podmínku, a to, že už veřejnou zakázku pro stát organizovala a inkasovala za tuto činnost odměnu nejméně 1,5 miliónu korun. Podle odborníků na veřejné soutěže se ale odměna za zorganizování běžného tendru pohybuje mezi 100 až 200 tisíci korunami.

„Upozorňujeme zadavatele (hydrometeorologický ústav), že odměny inkasované za takovou činnost se v praxi pohybují do 100 tisíc korun a zcela výjimečně dosáhnou 200 tisíc korun,“ napsal ústavu právník, jenž se veřejnými zakázkami dlouhodobě zabývá a tato podmínka ho šokovala.

Velké a drahé firmy

Podle něho v ČR působí zhruba tři velké a drahé advokátní kanceláře, které za administraci jednoho podlimitního tendru mohly v minulosti oficiálně inkasovat přes milión korun.

„Ústav postupoval podle stanoviska svého zřizovatele (ministerstva životního prostředí),“ reagovala na námitku právníka Pavla Skřivánková z ČHMÚ.

Hydrometeorologický ústav, a především jemu nadřízené ministerstvo životního prostředí (MŽP), argumentují, že chtějí, aby tzv. podlimitní zakázka na radary proběhla zcela bez problémů, a proto si hodlají najmout jen ty nejlepší z nejlepších, což vymezili právě takovou výší dříve inkasované odměny.

Tvrdí, že příprava zadávací dokumentace k radarům bude velmi složitá. Proč ale kvalifikačním předpokladem pro výběr právníků není jednoduše počet jimi dříve realizovaných veřejných zakázek a především úhrnný finanční objem jejich hodnoty?

Cenový rozdíl podivně velký

Měřit ale profesionalitu právníků jen podle toho, kolik už za veřejnou zakázku před tím kasírovali, se nezdá jako transparentní kvalifikační předpoklad ani poradenským firmám, jež se na veřejné zakázky specializují.

Foto: ČHMÚ

Srážky nad českým územím v pondělí večer

„Požadavky by měl zadavatel stanovit nikoliv výší inkasované odměny, neboť ta nic nevypovídá o charakteru a náročnosti služby,“ míní rovněž právník-pisatel námitky.

Minulý týden došlo na otvírání obálek. Jde o čtyři kanceláře, které prošly kvalifikačními předpoklady včetně požadavku na to, že v minulosti měly z veřejné zakázky odměnu 1,5 miliónu.

Mělo by tedy jít o zkušené kanceláře, které by měly být schopny dobře odhadnout své možné náklady. Jenže rozptyl cenové nabídky je mezi nimi nebývale velký – více než 400 tisíc korun.

Nejdražší právnická firma by si i s DPH účtovala 641 300 korun, druhá známá advokátní kancelář zaměřená na fúze podniků a veřejné zakázky požaduje 543 290 Kč, třetí 496 100 korun a čtvrtá je ochotná tendr na radary pro ústav realizovat za 235 224 korun. Že tu něco nehraje, je už na první pohled zřejmé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám